Notebooky | AMD | Procesory

AMD chystá nové čipy Mendocino. Levným notebookům pořádně navýší výkon

AMD na Computexu neodhalilo jen budoucí výkonné desktopové procesory, ale také jejich mobilní příbuzné. V posledním čtvrtletí letošního roku na trh dorazí notebooky s čipy Mendocino. Ty se mají objevit v laptopech od 400 do 700 dolarů, nabídnou zajímavý výkon a více než desetihodinovou výdrž.

Mendocino můžeme chápat jako nástupce APU Picasso. To sestávalo ze čtyř jader Zen+, grafiky Vega, paměťového řadiče DDR4. Novinka zůstane u čtyř jader (a osmi vláken), ale využívá novější architektury Zen 2 a RDNA2. K tomu pak ještě rychlejší a úspornější paměti LPDDR5. Podle papírových parametrů čip připomíná APU Van Gogh, které používá konzole Steam Deck od Valve.

AMD ale zatím nezveřejnilo přesné takty nebo parametry GPU. Lišit se ale bude minimálně výrobním procesem. Zatímco Van Gogh využíval 7nm litografii od TSMC, Mendocino sáhne po 6nm. Ta sama o sobě nijak neposunuje výkon ani efektivitu, ale zvyšuje denzitu tranzistorů o 18 %. Čip tak při stejných parametrech bude menší. Firma navíc slibuje vylepšený hardwarový video procesor, takže zřejmě bude podporovat i moderní formát AV1 využívaný například na YouTube.

Mendocino zamíří do chromebooků a notebooků s Windows 11, jeden takový nabídne Lenovo pod označením Ideapad 1.

Kódové označení Mendocino mimochodem v procesorovém světě není nové. Již před 24 lety se tak jmenovala řada Celeronů od Intelu. A šlo možná o nejzajímavější „celery“ v historii. Za méně peněz nabídly stejný, ale i někdy vyšší výkon než plnohodnotná Pentia II. Navíc měla ohromný potenciál k přetaktování, kdy 300MHz modelům šlo snadno vyhnat frekvence o polovinu nahoru. Přečíst si o něm můžete v našem dobovém článku.

Diskuze (8) Další článek: Co vy na to: Předplatné, CD, MP3… Jak nejčastěji posloucháte hudbu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,