AMD Carrizo: nové mobilní čipy pro notebooky

AMD představilo novou generaci mobilních čipů s architekturou Carrizo, která zlepšuje nejen výkon, ale i výdrž na baterii. Co vše se podařilo vylepšit?

Už začátkem roku AMD zveřejnilo první detaily o nových mobilních čipech APU Carrizo, které přináší vylepšení v oblasti výkonu, spotřeby a přehrávání videa. AMD má těžkou pozici, protože muselo i v tomto případě používat starý 28nm proces výroby. Všechny změny se tak mohou projevit jen díky chytřejšímu návrhu inženýrů, kteří mají k dispozici stále stejně velké tranzistory.

AMD Carrizo: čtyřjádrový nástupce Kaveri

Čipy Carrizo jsou vyráběné 28nm technologií a obsahují čtyři procesorová jádra (dva moduly) Excavator (nástupce Steamroller), integrovaný grafický čip s třetí generací GCN (8 výpočetních jednotek, až 512 stream procesorů) a šestou generaci UVD pro efektivní zpracování videa.

1.PNG
Základní parametry nových čipů

Podporována je operační paměť DDR3 s frekvencí až 2 133 MHz v dvoukanálovém provedení a hybridní architektura splňuje specifikace HSA 1.0. AMD tak opět o trochu posouvá laťku efektivity spolupráce mezi procesorem a grafikou.

20.PNG24.PNG

Uvnitř čipu je integrovaný jižní můstek, nechybí podpora technologií jako TrueAudio, DirectX 12 (Windows 10) a dalších s možností připojení až tří monitorů zároveň. Nejdříve se ale podíváme podrobně na samotnou procesorovou část.

6th-Gen-A-Series-Processor-Lineup-980x551.jpeg
Přehled uvedených modelů

Menší plocha s nižší spotřebou a vyšším výkonem

Inženýři AMD použili při novém návrhu procesorové logiky některé prvky pro návrh grafického čipu, díky čemuž se jim podařilo maximálně využít plochu. Výsledkem je zmenšení potřebné plochy na čipu pro různé části (FMAC, i-Cache, Floating Point Scheduler).

4.PNG
Zmenšení plochy pro procesorovou část

Celkově jde o zmenšení plochy o 23 %, což je téměř čtvrtina. Stále se přitom bavíme o 28nm technologii výroby, která byla použitá i u starších čipů.

5.PNG6.PNG7.PNG8.PNG

Se zaměřením na TDP 15 W bylo dosaženo snížení spotřeby a tím i teploty. Zároveň ale došlo i ke zvýšení výkonu, za které může hlavně dvakrát větší L1 cache, podpora nových instrukcí (AVX2, MOVBE, BMI1/2, SMEP) a také pokročilejší předvídání větvení. Celkově tak procesorová část zvládne o 4 až 15 % více instrukcí na takt.

Až o 65 % rychlejší grafika

Použitá integrovaná grafika GCN 1.2 podporuje DirectX 12 (Level 12) a je vybavená osmi výpočetními jednotkami (Compute Unit) s maximálně 512 stream jádry s celkovým výpočetním výkonem až 819 GFLOPS. AMD mělo limit nastavený na 15 W, i přes to se jim podařilo zvýšit výkon mnohem více, než mezi předchozími generacemi. Pokud jde o měření pomocí syntetického programu 3DMark 11, je výkon oproti předchozí generaci vyšší o 65 %, což je skoro dvakrát více, než je mezigeneračně obvyklé.

15.PNG16.PNG17.PNG18.PNG

Samozřejmě nelze čekat, že bude výkon srovnatelnými s hie-ndovými grafickými kartami, jde především o poměr výkonu, spotřeby a velikosti čipu. Pro stabilnější obraz bez trhání i při nižším počtu snímků za sekundu je podporována i nová technologie FreeSync, která se tak objeví ve vybraných noteboocích s čipy AMD.

14.PNG
AMD FreeSync pro plynulý obraz při hraní

Dle tvrzení je tak možné s čipem FX-8800p dosáhnout ve hře DOTA 2 nad hranicí 30 fps při rozlišení Full HD a maximálním nastavení kvality. Ve stejném nastavení lze u hry League of Legends dosáhnout nad 40 fps (A10-8700p). V další populární hře CS:GO pak v rozlišení Full HD a vysokém nastavení taktéž přes 30 snímků za sekundu.

12.PNG
Výkon v DOTA 2

Vzhledem k tomu, že se jedná o grafy od AMD, budeme si muset počkat na potvrzení v rámci nezávislých testů, ale výkon vypadá více než dobře.

Přehrávání 4K videa s nižší spotřebou

AMD už čipy připravilo i na budoucnost, takže kromě hardwarové akcelerace dekódování videa v rozlišení Full HD se zaměřili i na čtyřikrát vyšší rozlišení 4K Ultra HD. O akceleraci se stará UVD 6 (Unified Video Decoder), který podporuje i nejnovější HEVC/H.265 i ve 4K s 60 snímky za sekundu a samozřejmě i další kodeky (VC-1/WMV, MPEG-2, MVC, MPEG-4/DivX).

9.PNG
Přehled podporovaných formátů pro UVD 6

Mezi skokové zlepšení lze jistě označit až dvakrát delší výdrž při přehrávání HD videa, což znamená ze současných průměrných čtyř hodin až na 9,5 hodin. K prodloužení výdrže AMD použilo několik vylepšení.

10.PNG11.PNG26.pngSlide 30 - H264 Playback Battery.png

Optimalizována byla cesta zpracování videosnímků (UVD – paměť – GPU – paměť – DSP) a pro škálování už jsou připravené speciální obvody v DSP, takže není tolik nutné využívat grafiku a dekodér. Zapracovány byly také pokročilejší úsporné funkce do UVD, kdy výpočetní části po zpracování snímku přejdou do úsporného režimu a čekají na další snímek. Díky tomu lze přejít do úsporného režimu 75 % času jednoho snímku.

Testy ukážou realitu

Čipy mají integrovanou i bezpečnostní část postavenou na procesoru Cortex-A5, který zajišťuje i šifrování a další funkce. I když prezentace všech novinek a zlepšení vypadá skvěle, u AMD jsme už poměrně zvyklí, že reálné výsledky bohužel tak skvěle nejsou.

18.PNG19.PNG
Detaily o integrovaném bezpečnostním čipu ARM

Nezbývá než čekat na první testy notebooků s novými čipy a srovnání s řešením od Intelu ve stejné kategorii a cenové třídě. Obzvláště zajímavě vypadá výkon grafického čipu, který by mohl výsledky hodně zamíchat. Intel ale v poslední době do integrované grafiky také hodně tlačí a snaží se rychle posouvat jak výkon, tak i podporu technologií.

25.PNG
Přehled hlavních novinek APU čipů Carrizo od AMD

Jak už jsme psali mnohokrát, AMD má hlavní omezení ve starém výrobním procesoru. Ale s přechodem na 14nm čipy (Samsung, Globalfoundries) by se ale konečně mohlo kázat, jak AMD dokáže soupeřit s Intelem po stránce samotné architektury procesoru a grafiky.

Slide 44 - Solutions Available Soon.png
Notebooky s novými čipy se objeví "už brzy"
Diskuze (16) Další článek: Microsoft opravil padající Skype. Už žádné zlomyslné vtípky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,