AMD (ATI) si utahuje z „papírového draka“ v podobě Fermi od Nvidie

Zatímco AMD už má na trhu nové grafické karty ATI Radeon HD ze série 5000 s podporou DirectX 11, Nvidia zatím vydala pouze oficiální dokument, který popisuje vlastnosti nového čipu „Fermi“, jímž budou disponovat i chystané grafické karty. AMD tak získává značný náskok a vzhledem k velmi dobrým prodejům nové generace, si PR oddělení začalo utahovat z „Paper Dragon“.

Jak jsme vás informovali v článku „Nvidia Fermi: stvořeno pro novou generaci (super)počítačů“, Nvidia se chce s Fermi pustit do širšího segmentu a využívat nové jádro ve velké míře na různé výpočetní úlohy. Ani do této doby však kartu v provozu nikdo z novinářů nespatřil a to by nebylo správné PR oddělení, kdyby se této skutečnosti nechytlo.

AMD_Slides_HD5870_vs_Fermi_08.jpg AMD_Slides_HD5870_vs_Fermi_11.jpg AMD_Slides_HD5870_vs_Fermi_16.jpg
 

Speciální AMD prezentace porovnává papírové údaje „Fermi“ a nynější řady ATI Radeon HD 5000, především pak zatím s nejvyšším jednojádrovým modelem ATI Radeon HD 5870. Poukazuje samozřejmě na velké jádro „Fermi“, protože čím větší jádro tím menší výtěžnost a také na takřka žádné informace o grafických schopnostech. Některé porovnání jsou však vyloženě lživé (čti - PR), například porovnání počtu shader procesů, jelikož každá firma používá naprosto odlišnou technologii a méně může znamenat i více. Srovnání se nevyhnulo ani jednotlivým podporovaným technologiím a teoretickým hodnotám.

AMD_Slides_HD5870_vs_Fermi_17.jpg AMD_Slides_HD5870_vs_Fermi_18.jpg

Podle posledních zpráv Nvidia chystá nové grafické karty ještě koncem tohoto roku, jedná se však o pouhé spekulace. Nvidia se nechává slyšet, že budeme „překvapeni“, což sice zní dobře, ale minulost ukazuje, že překvapení můžou být zrádná a pozdní uvedení taktéž.

Celou prezentaci si můžete pohodlně prohlédnout na serveru PC Games Hardware.

Diskuze (37) Další článek: Nástup USB 3.0 bude pomalý, bude jen na dražších deskách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,