AMD APU: hybridní čipy pro desktop jsou tu

AMD oficiálně představilo novou generaci desktopových APU čipů, které jsou vybaveny výkonným integrovaným grafickým čipem. Co nabízí a jak je na tom výkon?

Společnost AMD již dávno představila svou novou generaci hybridních APU čipů pro mobilní segment, a to jak pro oblast úsporných netbooků, tak i klasických notebooků. Hlavní předností obou řad bylo především grafické jádro, které podporuje nejnovější technologii a zvládne plynule akcelerovat video s vysokým rozlišením.

V případě desktopů je ale použit mnohem výkonnější grafický čip, který byl již dříve neoficiálně otestován, a první výsledky vypadaly opravdu slibně. Nejdříve si ale nové čipy představíme.

Zatím pouze čtyřjádra

Již dříve jsme vás informovali ohledně odhaleného seznamu připravovaných APU čipů, nyní ale AMD představilo pouze čtyři nejvýkonnější čtyřjádrové modely. Konkrétně se jedná AMD A8-3850, A8-3800, A6-3650 a A6-3600. Každá třída má mírně odlišnou grafickou část, přehled si můžete prohlédnout v této tabulce:

amd-apu.PNG

Všechny procesory Llano jsou vyrobeny pomocí 32nm technologie a počet tranzistorů se pohybuje kolem 1,45 miliard. Velikost čipu je 228 mm2. Pokud vás v tabulce překvapily různé frekvence procesorových jader, nejde o nic jiného než o technologii Turbo. Ta funguje na principu chvilkové zvýšení frekvence, alespoň do té doby, než je dosaženo maximální TDP.

DSC_3748sm.jpg DSC_3749sm.jpg49142A_LlanoDie_StraightBlacksm.jpg

V oblasti čipsetů jsou k dispozici pouze dvě řady – vyšší a dražší A75 (šest SATA 6 Gb/s portů, čtyři USB 3.0 porty) a trochu ochuzená a levnější A55 (šest SATA 3 Gb/s portů, žádné USB 3.0). K dispozici je už spousta základních desek (FM1) od výrobců jako Asus, Biostar, ASRock, ECS, Gigabyte, Jetway, MSI, Sapphire nebo Foxconn.

A55-Fusion-Hub-Controller-Hi-Lvl_sm.jpg A75-Fusion-Hub-Controller-Hi-Lvl_sm.jpg

První testy

Mezi prvními zahraničními servery, kterým se podařilo nové APU čipy otestovat, byl známý Anandtech. K dispozici jsou testy nejen z hlediska procesorového výkonu, ale samozřejmě i po grafické stránce a spotřeby.

Llano_vs_SNB_GPU.jpg 
Srovnání velikosti grafického čipu u Llano (nahoře) a Sandy Bridge (dole)

Vzhledem k nízkým cenám čipů, byly srovnávány s konkurenčním Intel Core i3-2105, který je v prodeji za podobnou cenu. Pokud jde o výkon v jednovláknových aplikacích, zde je vidět jasná převaha Intelu a jeho architektury. V případě vícevláknových výpočtů má ale zase výhodu AMD, které za stejnou cenu nabízí čtyři jádra:

38878.png 38879.png 38880.png
 

Llano podporuje až čtyři paměťové moduly operačních pamětí DDR3 (dvoukanálově) s frekvencí 1 600 MHz. Při použití rychlejších pamětí je možné získat kolem deseti procent výkonu navíc, ten se projevuje především u výkonu grafického čipu. V případě Intelu a jeho Intel HD 3000 se jedná o zanedbatelné rozdíly.

39275.png 39292.png 39382.png
 

V oblasti grafického výkonu je vidět někdy i více než dvojnásobný náskok Radeonů uvnitř AMD APU. Nejedná se ale o žádné překvapení, Intel má oproti AMD mnohem méně pokročilé GPU. Pokud lze hodnoty snímků srovnat s nejbližší grafickou kartou, která dosahuje lepších hodnot, jedná se o AMD Radeon HD 5570.

39389.png39391.png

AMD Radeon HD 6550D uvnitř APU A8-3850 je přibližně stejně výkonný jako GeForce GT 240/430 od Nvidie, někdy je GeForce dokonce lepší. AMD v určité kombinaci podporuje také spojení výkonu se samostatnou grafickou kartou (Radeon HD 6670, 6570 nebo 6450) v PCI Express slotu. Škálování je v tomto případě poměrně použitelné.

spotreba.PNG

Co se týče spotřeby, nelze očekávat zázraky. AMD má sice relativně nízkou spotřebu v klidu, při zatížení má ale pochopitelně vyšší spotřebu. Na rozdíl od stejně drahého Core i3-2105 má totiž dvakrát více jader.

call of duty 1680.png igp-bc2.gif x4171_30_amd_a8_3850_llano_apu_and_a55_a75_chipset_review.png.pagespeed.ic.WyNlWL3X0P.png

dirt-3.png mafia-2.png
 

Pokud se chcete podívat na další zahraniční testy, zamiřte na TweakTown, VR-Zone, OCWorkbench, Hardware Secrets, bit-tech, HardwareZone,PC Perspective, Hexus, Guru3D, Tom’s Hardware, Neoseeker, Hi Tech Legion, X-bit labs, TechSpot, Overclockers, InsideHW, TechwareLabs, TechRadar, Legit Reviews, PureOC, Overclockers Club, Bjorn3d, KitGuruThe Tech Report nebo Hardware Canucks.

Čtyřjádro s grafikou za nízkou cenu

Nejvýkonnější model AMD A8-3850, který má čtyři jádra s frekvencí 2,9 GHz a grafický čip Radeon HD 6550D, je v prodeji za cenu 135 dolarů (přibližně 3 000 Kč s DPH). Cena u modelu AMD A6-3650 je pak stanovena na 115 dolarů (přibližně 2 500 Kč s DPH).

Za tyto nízké ceny získáte výkonný procesor s výkonným grafickým čipem, který ve hrách nabízí až dvakrát lepší výsledky, než nejlepší integrovaná grafika od Intelu – HD 3000. AMD tak nastavila konkurenceschopnou cenu, která nutí přemýšlet, jakou platformu zvolit. Pokud totiž žijete multimédii a občas si zahrajete nějakou tu hru, je APU od AMD ideální levné řešení.

Pokud jde navíc o použití jako HTPC, má AMD výhodu i v kvalitě zobrazení a podpoře různých technologií pro vylepšení obrazu. Konečná volba je tak pouze na vás a vašich preferencích.

Diskuze (25) Další článek: IBM ukázala paměť, která je stokrát rychlejší než flash

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,