Amazon Lumberyard: nový herní engine zdarma pro všechny vývojáře

Amazon představil svůj nový engine Lumberyard, který má sloužit k vývoji počítačových her. Zařadí se tedy po bok Unreal Engine nebo CryEngine a chce oslovit zejména cenou a provázáním s cloudovou službou AWS a videoslužbou Twitch, kterou Amazon předloni koupil. Ze zmiňovaného CryEngine ostatně Lumberyard vychází.

Lumberyard je dostupný zcela zdarma, ale na rozdíl od bezplatného Unreal Engine není spojený s žádnými dalšími poplatky při úspěšnosti hry. Můžete vyrobit hru, kterou si koupí milióny hráčů a vyjde vás to zadarmo.

57258951

Přesto tu pochopitelně obchodní model je. Amazon velmi usnadňuje začleňování AWS do kódu hry a využívání cloudového výkonu je právě zpoplatněné. Do cloudu se dají odsunout třeba výpočty soubojů proběhlých po dobu hráčovy nepřítomnosti, případně propojení hráčů v multiplayeru díky dostupnému škálování výkonu dle zátěže. Twitch můžete využít přímým napojením na Twitch chat, který se může nejen zobrazovat přímo ve hře, ale díky skriptům ovlivňovat i přímo dění na obrazovce. 

259691036

Lumberyard je aktuálně dostupný v betaverzi s kompletně zveřejněným zdrojovým kódem. Součástí je editor grafiky a skriptů a může sloužit nejen pro tvorbu PC her, ale umí cílit i na Xbox One nebo Playstation 4. Podporuje VR od Oculusu. Můžete jej pochopitelně využít i k neherním výsledkům, například pro vizualizace v architektuře nebo simulace. Pokud vyrobíte aplikaci, která si nebude povídat s AWS, nebude vás to stát vůbec nic.

Zdroj: Amazon

Diskuze (3) Další článek: Nebaví vás prodávat nepotřebné věci přes internet? Aukro to teď udělá za vás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,