Amazon Kindle Oasis: otestovali jsme novou prémiovou čtečku od Amazonu

  • vyšší cena, ale součástí je kožený obal s akumulátorem
  • důraz na ergonomii a minimální únavu při čtení
  • skvělý displej s rovnoměrným osvětlením

Dnes začíná Amazon dodávat nový přírůstek do rodiny čteček Kindle. Kindle Oasis se ale nestane nejprodávanějším Kindlem, ani razantně nezmění situaci na trhu čteček. Je to spíše prémiový model pro náročné, kteří ocení nový styl a unikátní vlastnosti. Ostatně za cenu začínající na 290 euro (8770 Kč) byste pořídili téměř tři čtečky Paperwhite.

Z hlediska displeje nepřináší Oasis nějaké zásadní inovace. Ano, obsahuje nyní 10 diod pro osvícení e-ink displeje, což zaručuje lepší homogenitu podsvícení než čtyři diody u základního modelu Paperwhite, ale jinak je to stále stejný (a výborný) displej s rozlišením 300 dpi. E-ink displej nemá tradiční rozlišení, jemnější displej se dá přirovnat k méně rozpíjivému papíru. Na displeji Oasis nevidíte žádná roztřepená písmenka a nejmenší písmo není limitem pro displej, ale pro vaše oči. Oasis ale nemá snímač okolního osvětlení pro automatickou regulaci jasu. To zůstává výsadou modelu Voyage.

IMG_0035.JPGIMG_0036.JPGIMG_0039.JPG
Kožený kryt je přímo v balení, na zadní straně navíc přidává doplňkový akumlátor
IMG_0047.JPGIMG_0048.JPGIMG_0049.JPG
Displej má tradičně výbornou čitelnost na slunci a díky osvícení i ve tmě. Plnou sílu všech deseti diod ale často nevyužijete, starají se hlavně o rovnoměrné osvětlení plochy

Ač tedy na displeji najdete jen pár novinek, hlavní změnou je tady ergonomie používání. Oasis výrazně zmenšil celé tělo čtečky a i když používá stále stejný šestipalcový displej, působí mnohem lehčím a subtilnějším dojmem. Ostatně s 131 gramy je nejlehčí čtečkou Amazonu. Samotná čtečka navíc elektroniku soustředí do tlustší boční části, která slouží k držení. Díky tomu je rozložení hmotnosti optimální a těžiště je v místech, kde máte prsty při držení.  Výsledkem je pocit lehkosti a ani při delším čtení nevnímáte, že by vás bolely ruce.

 

IMG_0038.JPGIMG_0040.JPGIMG_0041.JPG
hlavní dvě tlačítka na boční části využijete pro přechod na další a předchozí stránku. Tvar čtečky soustředí hmotnost do boční části pro minimální únavu při držení

Na boční části jsou dvě dlouhá tlačítka pro přecházení na další/předcházející stránku. při držení na výšku palec přímo sedne na horní tlačítko pro další stránku, můžete ale funkci tlačítek prohodit. Eventuelně můžete zapnout režim čtení na ležato, kdy opět tlačítka plní logickou funkci. Displej je ale dotykový, takže můžete použít stejné ovládání jako na ostatních Kindlech - větší pravou část bere klepnutí na další stránku, vlevo klepnete pro předchozí a pruh nahoře vyvolá nabídku. Tím, jak je displej v jedné rovině s okrajem, je čtečka náchylnější na doteky omylem, při držení za široký bok to ale nevadí.

IMG_0044.JPGIMG_0046.JPG
Displej se automaticky otáčí při držení v levé či pravé ruce. Nastavit můžete i režim na šířku
IMG_0042.JPGIMG_0043.JPG IMG_0051.JPG
Matná úprava zadní strany ráda přitahuje otisky prstů. Celou ji neschováte do koženého obalu, který ale jinak vyrobí z čtečky úhledný kvádr. Mobil s 6" displejem (Huawei Mate 8 velikosti iPhone 6+) nebo 6" Kindle?

Podstatnou součástí Kindle Oasis je přibalený kožený kryt. Je v ceně a můžete si vybrat z několika barevných variant (vínová, hnědá, černá). Kryt především obsahuje i doplňkový akumulátor, se kterým se z Oasis stane vytrvalec pro náročné čtení v řádu měsíců. S koženým krytem navíc čtečka dostane běžnější tvar a při přiklopení krytu se automaticky Kindle uvede do vypnutého stavu, ze kterého se probudí po otevření. Z krytu se Oasis průběžně dobíjí, aby po sundání krytu měl plně nabitou baterku. Právě tento kryt trochu vyrovnává pocit z vysoké ceny. Oasis je o 100 euro dražší než prémiový Voyage, ale v ceně má tento kryt, který by jinak Amazon za těch 100 euro prodával.

Der neue Kindle Oasis Amazon.de.png
Oasis je spolehlivě nejdražší, kožený obal s akumulátorem ale máte v ceně

Amazon Oasis máme teprve krátce, rozhodně ne několik týdnů nutných k prvnímu vybití akumulátoru. Na první dojem se jedná o exkluzivní zařízení s pohodlnější ergonomií než u standardních čteček, v základu jde ale stále o Amazon Kindle. Vysoká cena pak z Oasis nedělá impulzivní nákup, kterým doplníte svůj mobilní telefon nebo tablet. Oasis osloví hlavně náruživé čtenáře, kteří cenu čtečky rozpustí v objemu nakoupených knih a vyžadují při čtení výbornou ergonomii, která nebude rušit při pohlcení textem knihy.

Diskuze (38) Další článek: Zaměstnanec Applu zemřel přímo v centrále. Pravděpodobně jde o sebevraždu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,