Amazon Echo: chytrý reproduktor do domácnosti

Amazon chce ovládnout domácnost vlastní inteligencí – Alex, kterou umístil do jednoduchého chytrého reproduktoru napojeného na internet.

Amazon už není pouhý přeprodejce zboží, ale snaží se o výrobu vlastních produktů. Mezi prvními a úspěšnými byly například elektronické čtečky a tablety Kindle, v rámci telefonu Fire se ale jednalo o velký přešlap.

Amazon nyní zkouší další produkt, který je zacílen na moderní domácnost, která využívá inteligenci a služby z cloudu i po vzoru systémů Siri nebo Google Now.

Amazon Echo: bezdrátový reproduktor napojený na internet

Amazon Echo vypadá jako tuba na tenisáky o velikosti 23,5 × 8,3 cm, jedná se ale o poměrně elegantní černé šasi, které má několik komponent.

Amazon_6.jpg
Konstrukce a výbava Echo od Amazonu

Uvnitř se ukrývá dvojice reproduktorů – jeden 2,5palcový slouží pro hluboké tóny (woofer) a jeden dvoupalcový pak pro vysoké tóny. Nad nimi je umístěný zvukovod pro vylepšení finálního všesměrového zvuku. Jednou z předností Echa je tak například přehrávání hudby. Mezi současné podporované online služby patří samozřejmě Amazon Music Library, Prime Music a také TuneIn nebo iHeartRadio. Komunikace probíhá přes integrovanou WiFi.

Amazon_1-640x360.jpg

Uvnitř se ale nachází i Bluetooth adaptér, pomocí kterého lze reproduktor použít pro přehrávání zvuků z jakéhokoli podporovaného zařízení, v dnešním případě především z mobilních zařízení jako jsou telefony nebo tablety.

Amazon_5.jpg

Na horní ploše je k dispozici jedno „akční“ tlačítko, barevný proužek LED se signalizací aktivity a také systém sedmi mikrofonů po celém obvodu. A právě kvalitní mikrofony otevírají široké možnost, které Echo má.

Echo ukrývá chytrou Alex, která může být kdekoli v domácnosti

Amazon Echo není jen tupým bezdrátovým reproduktorem, ale je napojen na další služby. Jednou z hlavních je Alex – chytrá umělá inteligence, která dokáže podobně jako Siri nebo Google Now odpovědět na řadu otázek díky napojení na internet a potřebné databáze jako je Wikipedia, WolframAlpha a další.

WhatIsIt.png
Ukázka možných otázek a příkazů pro Alex

Stejně jako u konkurenčních „cloudových inteligencí“, i v tomto případě Amazon slibuje neustále zlepšování znalostí a dovedností, které rozhodně nekončí pouhým odpovídáním na otázky.

Po oslovení „Alex“, které jde dle prezentace a použitých mikrofonů možné i z větší vzdálenosti a jakéhokoli směru od reproduktoru, je možné zadávat i šikovné příkazy – nastavit budík, zapnout odpočet času, vypnout zvonící budík, říct nové světové zprávy, přidávat zboží na nákup do virtuálního košíku a podobně. Alex nechybí ani humor, takže dokáže říkat vtipy.

VoiceRecognition.png
Amazon Echo má celkem sedm mikrofonů a může být tak kdekoli v místnosti

Podobnou funkčnost sice nabízí mobilní zařízení, ale ty nemají tak kvalitní mikrofony a pokud je nemáte doma zrovna u sebe, nelze je pro hlasové ovládání použít.

Rodinný posluchač

Soukromí a osobní data jsou v poslední době velké téma nejen pro Apple, ale i pro Google. V případě Amazonu je možná trochu problém s využitím uživatelských dat klasickým způsobem, který lze od Amazonu očekávat – optimalizace nabídek tak, aby prodal více.

DeviceHeroImg (1).pngAmazon si myslí, že si může dovolit stejně, jako Apple nebo Google a bude zajímavé sledovat, zda mu to u uživatelů projde. Echo má koncovou cenu stanovenou na 200 dolarů, což je v přepočtu přibližně pět tisíc korun. Zařízení ale bude zatím určené pravděpodobně pouze pro USA a angličtinu. Výhodou mají předplatitelé služby Prime, kteří mají možnost koupit Echo za polovinu ceny.

Amazon začne Echo prodávat během následujících týdnů a vzhledem k tomu, že je Echo neustále zapnuté (napájení přes adaptér) a není nutné se o něj vůbec starat, je to rozhodně zajímavé řešení budoucnosti. Obzvláště v případě budoucího napojení na chytrou domácnost, kdy bude možné ovládat hlasem takřka vše.

Osobně mi ale rozhodně přijde zajímavější řešení třeba Jibo v podobě hravého a „roztomilého“ robota, který se po koncepční a designové stránce snaží být stejně nápomocen a zároveň součástí dané rodiny. Podobným stylem, jako třeba domácí mazlíčci. V případě černého tubusu je ale situace spíše opačná.

Diskuze (14) Další článek: Byznysový zápisník: Y Soft vložil 45 milionů do českých 3D tiskáren be3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,