Amazon

Amazon čelí obvinění ze střetu zájmů. Zneužíval data ostatních prodejců pro svůj prospěch

Další nepříjemná informace vyplavala na povrch o Amazonu, který má v posledních týdnech plné ruce práce kvůli kritice, že se během pandemie chová neeticky ke svým zaměstnancům. Deník Wall Street Journal uvádí, že firma zneužívala data prodejců, kteří přes její obchod nabízí své výrobky, k vylepšování vlastních privátních produktů. Dělala tak přesto, že její interní nařízení to zakazují. 

Prozradilo to přes 20 bývalých zaměstnanců Amazonu. Přiznali se, že museli shromažďovat informace o produktech, kterým se daří a podle toho společnost vyhodnocovala, zda má v této kategorii přijít s produktem své vlastní značky.

Jedna ze zaměstnankyň dokonce uvedla, že je to byla „standardní procedura“ - pokud například Amazon chtěl začít prodávat vlastní autokosmetiku, podíval se, která od prodejců třetích stran v jeho obchodě nejvíce „frčí,“ kolik stojí, kolik prodejce investoval do marketingu a podle proto přišel s vlastní Amazon autokosmetikou. 

Věc se bude vyšetřovat

Obavy, že se společnost nachází v podobném střetu zájmů, se objevují dlouho. Amazon ale vždy trval na tom, že data nezneužívá, že je to neetické a zavedl proti tomu určitá opatření. Tento argument použil i jeden z manažerů firmy při slyšení před americkým Kongresem, jelikož stejné obavy vyslovili i někteří politici a antimonopolními úřady. 

Amazon také říkal, že prodej jeho privátních produktů tvoří pouze 1 procento celého objemu prodejů, takže nejde o tak velkou část jeho byznysu. Ovšem bývalí zaměstnanci, kteří mluvili pro Wall Street Journal, uvedli, že toto číslo roste a Amazon má za cíl dostat ho do příštího roku na 10 procent. 

V reakci na současná obvinění společnost odvětila, že zneužívání dat její stanovy stále zakazují. Zahájila kvůli tomu podle svých slov interní vyšetřování. „Nemyslíme si, že jsou tato tvrzení pravdivá, nicméně bereme je velmi vážně,“ uvedl v prohlášení Amazon. 

Pokud se nakonec ukáže, že firma data skutečně zneužívala, bude to pro ni velký problém. Nejen, že bude usvědčena ze lži, jelikož explicitně říkala, že to nedělá, ale již nyní čelí vyšetřování přesně kvůli tomuto problému - Evropské komisi se nezdál přístup Amazonu k jeho prodejcům již loni v létě. Své vlastní šetření ohledně příliš dominantního postavení firmy provádí také americká Federální obchodní komise. 

Diskuze (4) Další článek: Apple chystá MacBooky s 5nm procesory ARM na rok 2021. Budou mít až 12 jader

Témata článku: , , , , , , , , , , ,