Roboti | Alza.cz

Alza chce balíky odesílat do 30 minut. Pomohou armáda robotů a nový sklad za miliardu

Alza dnes oznámila svou historicky největší jednorázovou investici. Za miliardu korun rozšíří a robotizuje logistické centrum v Chrášťanech u Prahy. To e-shop otevřel loni na podzim a nabízí skladovou plochu o velikosti 19 000 m².

V druhé etapě, kterou chce Alza dokončit ještě letos, se plocha rozšíří o dalších 15 000 m². Zatímco však stávající prostory obsluhují lidští skladníci, velkou část těch nových (8000 m²) bude mít na starost letka více než 400 robotů.

Systém bude dále vybaven více než 40 příjmovými a 30 pickovacími stanicemi. Pohyb zboží mezi pracovišti zajistí dopravníkové technologie o délce 2,5 km. Díky tomu bude tato část logistického centra sama o sobě schopná ročně vyexpedovat 40 milionů kusů zboží,“ uvádí Alza.

Robotický systém AutoStore dodá místní pobočka norské společnosti Element Logic. Ta systém v Česku poprvé instalovala loni v brandýském skladu Continental Automotive. V případě Alzy chce zkrátit expedici zboží o 75 %, tedy ze současných dvou hodin na třicet minut. Robotizovaný sklad by měl v omezené míře fungovat už letos na podzim, v plném provozu bude až příští rok.

Diskuze (16) Další článek: Coop otevřel první automatickou prodejnu v Česku. Funguje 24/7, v noci vás dovnitř pustí mobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,