AltaVista Sonic Burner 1.0: Vytvořte si vlastní zvukové cédéčko!

Programů pro práci se zvukovými soubory ve formátu MP3 existuje celá řada. Dnes vám představíme další, který se ostatním programům v mnohém podobá, ovšem v několika ohledech se také liší.
Programů pro práci se zvukovými soubory ve formátu MP3 existuje celá řada. Dnes vám představíme další, který se ostatním programům v mnohém podobá, ovšem v několika ohledech se také liší. AltaVista Sonic Burner vám umožní poslouchat hudební kompaktní disky, soubory MP3, vypalovat vlastní CD, vytvářet playlisty a vyhledávat skladby na Internetu. Majitele přenosného přehrávače RIO500 pak jistě potěší možnost ukládat písničky do tohoto zařízení přes USB port.

Přímo při instalaci si můžete zvolit, zda má být Sonic Burner nastaven jako implicitní program pro přehrávání audio CD, MP3, WAV a souborů obsahujících playlisty. Za drobnou nevýhodu považuji skutečnost, že po dokončení instalačního procesu je nutné restartovat počítač.

Po restartu najdete v menu Start kromě obvyklé položky Programy ještě další položku Programs obsahující složku Radiate s programem, který zajišťuje přísun reklamních proužků (nepříjemná daň za to, že můžete používat Sonic Burner zdarma). Tuto položku můžete bez obav odstranit, ovšem nesmíte reklamní program odinstalovat, neboť by došlo k znefunkčnění celé aplikace.

Samotný Sonic Burner vás nejprve přivítá hláškou, že není registrovaný, a otázkou, zda jej chcete zaregistrovat. Jestliže odpovíte kladně, získáte na oplátku za několik osobních údajů přístup k databázi CDDB, díky níž program dokáže zjistit informace o jakémkoli přehrávaném kompaktním disku (konkrétně zjistí jméno interpreta, název alba, názvy jednotlivých stop a další údaje). K tomu, abyste této služby mohli využívat, je ale nezbytný přístup k Internetu.

Rozhraní programu je na první pohled sympatické a intuitivní. Jedná se v podstatě o klasickou "hi-fi věž", skládající se z pěti částí.

V první najdete základní ovládací prvky, které budete znát snad z každého přehrávače – přehrávání skladby, posun po skladbě, přeskakování mezi tracky, zastavení a otevření dvířek mechaniky CD ROM (bohužel, jak je u většiny programů pro přehrávání CD zvykem, zavřít mechaniku budete muset ručně tlačítkem na čelním panelu). Dále zde můžete přepínat mezi režimem přehrávání audio disků a zvukových souborů, zapnout opakované přehrávání vybrané skladby, náhodný playlist, a co jsem ocenil zejména, je možnost nechat si přehrát pouze pětivteřinové ukázky (preview) všech skladeb v playlistu.

Druhá část obsahuje jedenáctipásmový ekvalizér se čtyřmi předdefinovanými nastaveními a dalšími čtyřmi tlačítky pro uložení uživatelsky volitelných nastavení.

Ve třetí části můžete sestavovat playlisty; k tomu jsou k dispozici všechny potřebné funkce, jako je přidávání či vyjímání skladeb a snadná změna jejich pořadí. Za drobnou nevýhodu považuji skutečnost, že vytvořené seznamy je možné ukládat výhradně do formátu M3U. Kromě toho tato část nabízí možnost vytváření zvukových CD (zajímat bude samozřejmě pouze uživatele vlastnící mechaniku CD-R nebo CD-RW). Proces vypálení kompaktního disku není příliš složitý: z playlistu si jednoduše vyberete písničky, které chcete vypálit, přesunete je do seznamu a pak jen stisknete tlačítko Record to CD. Při zkušebním testování na počítači s mechanikou HP 8100 bylo vypálení zvukového CD zcela bezproblémové. Bohužel se mi nikde nepodařilo najít seznam mechanik, s nimiž je Sonic Burner kompatibilní. Bez registrace programu si ovšem vlastní CD nevypálíte... V režimu přehrávání CD pak místo vypalování lze stejným způsobem převádět stopy z CD do souborů MP3 nebo WAV. Zejména při konverzi do MP3 oceníte rychlost a především vysokou kvalitu Frauhoferova kodeku. Škoda jen, že lze ukládat v bitratech pouze 96, 128 a 192 kbps.

Předposlední část je určena pro hledání písniček na Internetu a nabízí zcela triviální rozhraní: do řádku napíšete jméno interpreta nebo název požadované skladby, zvolíte, zda vás zajímá formát MP3 či WAV, a stisknete tlačítko Search. Výsledky pak obdržíte ve svém internetovém prohlížeči pochopitelně přímo od Altavisty.

Ve spodní části programu je pak situován reklamní proužek a displej pro rolující text s informacemi o právě přehrávané skladbě.

Celkově vzato je AltaVista Sonic Burner praktický a univerzální produkt, který si svým jednoduchým rozhraním jistě získá nejednoho uživatele. Disponuje prakticky všemi funkcemi, jež můžete potřebovat pro práci s CD a soubory WAV a MP3. Svým posláním a provedením se může stát přímým konkurentem populárního MusicMatch JukeBoxu, což podporuje i cenová politika – Sonic Burner totiž můžete používat zcela zdarma.

Freeware, Download, velikost: 5,31 MB

Váš názor Další článek: 324 tisíc za doménu epodpis.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,