Alienware Alpha: luxusní herní desktop ve stylu konzole

Alienware, respektive Dell, představil nový herní počítač, který má být konkurencí herním konzolím po stránce výkonu i kompaktnosti. Podařilo se to?

Cíl společnosti Valve udělat z klasického hraní na počítači stejně pohodlnou zábavu jako u herních konzolí, je stále ještě ve vývoji. Počítače s podporou nového herního operačního systému SteamOS na bázi linuxu už oznámilo mnoho výrobců, reálná dostupnost většiny z nich je ale stále spíše v budoucnosti. Zatím největší očekávání směřují k roku 2015.

Alienware (Dell) tak představil desktopový herní počítač, který má sice luxusní a kompaktní design ve stylu počítačů Steam, ale sází ještě na klasický operační systém Windows 8.1.

Alienware Alpha: výkonné procesory i grafiky

Počítač Alienware Alpha bude dostupný v mnoha konfiguracích, nejnižší verze bude mít dvoujádrový procesor Intel Core i3, 4 GB operační paměti DDR3 (1 600 MHz), 500GB pevný disk a samostatnou grafickou kartu nižší třídy – půjde ale o moderní model s čipem Maxwell od Nvidie s 2 GB GDDR5 paměti. Tyto nové modely grafik se pyšní hlavně skvělým poměrem výkonu a spotřeby, což je pro kompaktní a tichý stroj důležitý parametr.

alienwarealpha_1280-610x343.jpg
Alienware Alpha vypadá jako moderní herní konzole, ale je to výkonný počítač

Základní konfigurace by měla startovat na ceně 549 dolarů, tedy přibližně 13 000 Kč s DPH. Pro náročnější hráče ale bude Alienware nabízet i výkonnější konfigurace až se čtyřjádrovým procesorem Core i7 od Intelu (Haswell, 22 nm), vyšší řadou grafických karet Nvidia GeForce GTX s úspornou architekturou Maxwell a 2TB pevným diskem. Kapacita operační paměti nebyla zmíněna, ale pravděpodobně bude 8 GB nebo 16 GB. Ani u nejvyšší konfigurace by ale cena neměla přesáhnout tisíc dolarů (přibližně 24 000 Kč s DPH).

alpha_002-100311186-orig.png
Logo Steamu chybí, základem je Windows 8.1

Základní výbava by měla být stejná u všech konfigurací – gigabitový ethernet, optický zvukový výstup, dva rychlé porty USB 3.0 a dva USB 2.0, rychlá WiFi 802.11ac (Dual Band) a Bluetooth.

S herním ovladačem i vstupem HDMI

Kromě výstupu HDMI, který slouží pro připojení televize nebo monitoru, má počítač i HDMI vstup. To by mohlo stejně jako třeba u konzole Xbox One sloužit pro vstup televizního vysílání. Dell ale zatím neoznámil, zda s obrazem HDMI vstupu bude něco dělat a jaké s ním má plány. Je ale jasné, že by posléze neměl být problém skrze nějaký software poskytovat interaktivní televizi. Přeci jen bude mít počítač operační systém Windows 8.1, takže se taková volba do budoucna přímo nabízí.

alpha_010-100311192-orig.png
Pohled na zadní stranu Alienware Alpha

Alienware Alpha bude v balení obsahovat i bezdrátový herní ovladač Xbox 360 kompatibilní s Windows, takže lze hrát ze sedačky v obýváku stejně pohodlně, jako třeba s herní konzolí. Možná se ale dočkáme i o trochu levnější verze bez ovladače.

Alpha-Top-Banner-Alpha-Xbox360-20140610.png

Vzhledem k pozdějšímu uvedení, ke kterému by mělo dojít ke konci roku, je ale škoda, že nebude Dell dodávat rovnou novější verze ovladače k Xbox One, který by měl být již brzy k dispozici i pro Windows. Pokud tomu tak nakonec skutečně nebude, lze to ještě vyřešit vlastní cestou a koupit si novou generaci ovladači samostatně. Dle Microsoftu by měla být kompatibilita her stejná jako u ovladače z Xboxu 360.

Parametry základní verze Alienware Alpha

  • Procesor: dvoujádrový Intel Core i3 (Haswell, 22 nm)
  • Grafický čip: Intel HD v procesoru, Nvidia GeForce GTX (Maxwell)
  • Operační paměť: 4 GB DDR3 (1 600 MHz)
  • Pevný disk: 500 GB
  • Výbava: WiFi, Bluetooth, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, ethernet, HDMI vstup/výstup, optický výstup zvuku
  • Rozměry: 20 × 20 cm
  • Cena, OS: od 550 dolarů (přibližně 13 000 Kč s DPH), Windows 8.1

 

Herní prostředí od Dellu

Vzhledem k tomu, že SteamOS ještě není ve finální verzi, Dell se rozhodl nejen použít Windows, ale rovnou vytvořit i vlastní jednoduché rozhraní, které je přizpůsobené pro velké obrazovky a ovládá se zmíněným bezdrátovým ovladačem Xbox 360.

Podrobnosti o tomto grafickém prostředí zatím nejsou k dispozici, mělo by ale plynule navazovat i na mód „Big Picture“, který je součástí aplikace Steam. I když se Dell chlubí, že i základní konfigurace by měla zvládnout hraní ve Full HD, už teď můžeme určitě říci, že to rozhodně nebude znamenat 60 snímků za sekundu a v nejvyšší kvalitě.

Diskuze (73) Další článek: Nový Firefox 30 má ve výchozím stavu deaktivované pluginy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,