Technologie | Procesory | Čína

Alibaba vyrobila vlastní 16jádrový čip architektury RISC-V. ARM by se měl mít na pozoru

Alibaba se pochlubila vlastním procesorem. Kdyby to byl jen další ARM v řadě, nebylo by na tom nic zvláštního, tentokrát však jde o procesor navržený pro svobodnou instrukční sadu RISC-V.

Právě možný postupný přechod na RISC-V byl v posledních měsících v Asii hojně citovaný v souvislosti s obchodní válkou mezi USA a Čínou a spory ohledně dodávek amerických technologií tamnímu hegemonovi Huawei.

Kdyby totiž čínští výrobci postupně přešli na RISC-V, žádné embargo je pochopitelně napříště už neohrozí, protože technologie RISC-V je k dispozici pod svobodnou licencí.

893c93ce-d696-413e-8105-b0f61b6e833c
RISC-V znají třeba bastlíři, na trhu se totiž začínají objevovat prototypovací destičky s čipem K210, což je 64bitový procesor a architekturou RISC-V

Procesor XuanTie 910 má k dispozici 16 jader a měl by sloužit jako koprocesor pro další integrované obvody pro 5G, A.I. nebo třeba palubní počítače v automobilech. Ostatně právě na některé z těchto oblastí (A.I.) se specializují i mnohé další procesory postavené na RISC-V.

Podle Alibaby je XuanTie 910 doposud nejvýkonnějším hotovým RISC-V procesorem, a pokud neskončí jen u marketingu a experimentů, ale procesor se skutečně dostane do výroby a ostrého komerčního nasazení, mohlo by to pomoci i nadějné procesorové technologii, která by mohla podle některých nadšenců způsobit to samé, co v 90. letech Linux.

Diskuze (15) Další článek: Google rozdá sto tisíc chytrých reproduktorů Home Mini lidem s hendikepem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,