Umělá inteligence | Medicína | Rakovina

Algoritmus Googlu dokáže poznat rakovinu plic lépe než radiologové

  • Google vyškoli umělou inteligenci na rozpoznávání rakoviny plic
  • V některých situacích je algoritmus přesnější než radiologové
  • Včasná diagnostika může snížit počet úmrtí na tuto nemoc

Umělá inteligence postupně proniká do mnoha oblastí našich životů včetně medicíny, kde se uplatňuje především v oblasti analýzy dat, získaných lékařskými přístroji. Jedním z posledních počinů je výzkum, jehož výsledky v pondělí publikoval Google.

Výzkumníci společnosti Google, zabývající se umělou inteligencí, úspěšně vyškolili algoritmus hlubokého učení pro detekci rakoviny plic. Ten nyní dokáže rozpoznat toto závažné onemocnění s úspěšností 94,4 %. Výsledky se pochlubili v odborném časopise Nature Medicine.

Lepší než radiologové?

Studie ukázala, že algoritmus dokáže za určitých okolností dosahovat lepších výsledků než radiologové. Ve studii dosáhl této míry úspěšnosti na 6716 případech z National Lung Cancer Screening Trial a podobnou přesnost vykázal i u 1139 nezávislých klinických případů.

Výzkumníci provedli dvě studie – v jedné byl k dispozici předchozí sken pacienta, zatímco ve druhé k dispozici nebyl. Systém byl přitom školen tak, že mu byly předkládány výsledky výpočetní tomografie pacientů, jejichž první vyšetření bylo v pořádku a při pozdějším bylo diagnostikováno onemocnění.

Systém umělé inteligence vynikl ve srovnání se šesti odbornými radiology zejména v případech, kdy nebyl k dispozici žádný předchozí sken pacienta. U těchto pacientů porazil lékaře, neboť měl nižší míru falešné pozitivity i falešné negativity. Ukázalo se, že schopnost zpracovávat obrovské množství dat dovoluje umělé inteligenci rozpoznat jemné vzory, které lidé prostě nevidí.

Výsledky umělé inteligence byly velmi působivé. Odborníci ale upozorňují, že stále ještě není zdaleka prokázáno, že je dostatečně přesná, aby mohla být rozšířena do zdravotnických zařízení, poskytujících screening rakoviny. Rozhodně je to ale příslib do budoucna, kdy by algoritmus mohl přinést částečnou automatizaci diagnostiky.

Včasná diagnostika dává větší naději

Studie ukázaly, že screening může snížit riziko úmrtí na rakovinu plic. Kromě prokazatelných zhoubných nádorů mohou skeny obsahovat oblasti, ve kterých se ložiska rakoviny objeví až později. Lékaři díky tomu mohou třídit pacienty do rizikových skupin a rozhodovat, zda pro sledování podezřelých oblastí bude vhodnější biopsie nebo častější následná vyšetření.

„Spolupracujeme s institucemi po celém světě, abychom získali představu o tom, jak může být tato technologie produktivně implementována do klinické praxe,“ řekl vedoucí studie Daniel Tse. Jednou z nejslibnějších oblastí, kde by se AI mohla prosadit, je právě rozpoznávání vzorů a interpretace obrazů.

Všechny dosavadní experimenty s umělou inteligencí v medicíně spočívají v použití velkého množství dat z lékařských zobrazovacích přístrojů. Ta jsou předána umělé neuronové síti, kterou mohou odborníci školit v rozpoznávání vzorů, spojených se specifickým stavem, jako je třeba pneumonie či rakovina. Systém následuje algoritmus nebo soubor instrukcí a učí se. Čím více dat dostane, tím lépe pak umí rozpoznávat danou situaci.

Diskuze (12) Další článek: Elonroad nabije elektromobily během jízdy ze silnice. Řešení chce eliminovat hlavní nevýhodu elektrických aut

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,