Amazon | Windows 10 | Alexa

Alexa od Amazonu je k dispozici jako aplikace pro Windows 10, Česko ale musí počkat

Amazon uvolnil svou aplikaci Alexa pro Windows 10. Zatímco donedávna byla k dispozici jen na vybraných přenosných zařízeních, nově ji lze z Microsoft Store instalovat na jakýkoli počítač s operačním systémem Windows 10.

Hned na začátek ale musíme zmínit jedno podstatné omezení, které jistě neudělá radost našim čtenářům. V tuto chvíli je totiž Alexa oficiální cestou dostupná pouze v USA, Velké Británii a Německu. Do dalších zemí se dostane až v průběhu příštího roku.

Co umí Alexa pro Windows?

Funkcionalita aplikace je pochopitelně limitována možnostmi zařízení. Například funkce aktivace klíčovým slovem tak bude dostupná jen na kompatibilních přístrojích. U těch ostatních se s Alexou můžete dát do řeči po stisknutí tlačítka nebo klávesové zkratky v aplikaci.

Alexa pro Windows 10 poskytne přístup k přehrávání hudby, dokáže přečíst zprávy a události naplánované v kalendáři. Nabízí také možnost nastavit připomenutí, časovač či budík, nechybí ovládání zařízení chytré domácnosti a řada dalších funkcí. V desktopové verzi však zatím nejsou podporována videa, telefonní hovory a služby Spotify a Pandora.

Zatím jen vybrané funkce

K tomu, abyste si Alexu a její schopnosti vyzkoušeli v praxi, nepotřebujete žádné další zařízení, tedy ani chytrý reproduktor Amazon Echo. Stačí nainstalovat aplikaci z Microsoft Store, přihlásit se účtem Amazon, který je možné přímo z programu založit, a můžete začít komunikovat. Protože je Alexa hlasová asistentka, tak ke své činnosti pochopitelně vyžaduje připojený mikrofon a reproduktory.

Aplikace nemá žádná vylepšení či funkce, využívající vlastnosti a schopnosti počítačů. Nedokáže zatím počítač ani žádné jeho funkce ovládat. Nicméně to by se dle příslibu Amazonu mohlo změnit s aktualizací, plánovanou na začátek příštího roku.

Více o Alexe pro počítače si můžete přečíst na oficiální stránce, kterou Amazon spustil při této příležitosti.

Co udělat s novým počítačem s Windows, než ho začnete používat

Diskuze (2) Další článek: V San Jose budou testovat autonomní taxíky. Zákazníky svezou Mercedesy třídy S

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,