Procesory | Intel | Grafické karty | Intel Arc

Alder Lake má vrátit Intel na procesorový trůn. Grafiky Arc začnou okopávat Radeony a GeForce

  • Alder Lake slibuje až 19% mezigenerační nárůst výkonu
  • Intel bude kombinovat velká a malá jádra, jako to známe z mobilů
  • Grafická karta Arc jako první využije 6nm proces TSMC

Intel má před sebou zřejmě nejdůležitější měsíce novodobé historie. Musí dohnat výkonnostní náskok konkurence, uvést svou první herní grafickou kartu a uspět s procesory, které budou odrazovým můstkem pro příští generace.

Po dlouhých letech se totiž v Santa Claře sešly najednou nový výrobní proces i zcela nová architektura CPU. Vlastně nikoliv jedna, ale hned dvě. A na jednom čipu. Firma na akci Architecture Day 2021 ukázala další detaily z kuchyně a snažila se škarohlídům vyvrátit některé mýty.

Alder Lake

Procesory Core 12. generace ponesou označení Alder Lake, to už jsme ale věděli. Firma dopředu prozradila také to, že čipy budou vyráběny vylepšeným 10nm procesem (mezitím přejmenovaným na „Intel 7“) a že v nich spojí jádra různých architektur. Jedna budou výkonná, druhá zase úsporná. Princip známý z armového světa jako big.Little si už Intel vyzkoušel u procesorů Lakefield, v nich kombinoval jedno výkonné a čtyři úsporná jádra. Alder Lake jich však bude mít několikrát tolik.

U desktopových čipů pro socket LGA1700 to bude až 8 výkonných a 8 úsporných jader, u notebookových pak 6+8 a ultramobilní čipy do tabletů a ultrabooků pak ponesou 2+8. Výkonná jádra využívají architekturu Golden Cove, úsporná pak Gracemont.

Golden Cove

Golden Cove zůstane u maximálního počtu osmi jader a šestnácti vláken díky hyperthreadingu jako předchozí Cypress Cove v současných procesorech Rocket Lake. Intelu se ale změnami v mikroarchitektuře podařilo zvýšit výkon (IPC) o 19 %.

Velký skok je průměrem z několika testů (SPEC CPU 2017, SYSmark 25, Crossmark, PCMark 10, WebXPRT3, Geekbench 5.4.1) a při normalizované frekvenci 3,3 GHz, kdy Golden Cove v nejlepších případech bude až o 60 % výkonnější, ale někdy dosáhne jen 90 % předchůdce. Za horšími výsledky nejspíš můžeme hledat deaktivované instrukce AVX-512 (fyzicky na čipu jsou).

A zvýšení? Intel upravil takřka všechny stavební bloky a tvrdí, že čipy jsou širší, hlubší a chytřejší. Zvětšil velikost všech možných bufferů, zlepšil predikci větvení, přidal páté ALU, zkrátil latence L1 cache a jako první mezi procesory typu x86 nabízí šest (místo čtyř) dekodérů instrukcí.

Gracemont

O jádrech -mont, které jsou základem procesorů Atom a enkových nebo jéčkových řad Pentií a Celeronů se mluví jako o pomalých nebo přinejlepším úsporných. Ty tam jsou ale doby mizerných netbooků rozdávaných k sekačkám v Mountieldu. Nové Atomy už mohou dosahovat výkonu, co před lety měla klasická velká jádra. Intel o nich proto mluví jako o efektivních.

Také v případě Gracemontu Intel výrazně upravil mikroarchitekturu. Zvětšil instrukční cache na dvojnásobných 64 kB, upravil prediktor větvení, přidal instrukční sady AVX, AVX2 a VNNI a má až dvakrát vyšší datovou propustnost oproti předchozímu Tremontu.

Výkon vzrostl tak, že se jej Intel nebojí srovnat s velkými jádry Skylake. Při stejné spotřebě prý Gracemont nabídne o 40 % více jednovláknového výkonu, případně při stejném výkonu by měl o 40 % nižší spotřebu. A ve srovnání se dvěma jádry Skylake (a čtyřmi vlákny) dokážou čtyři jádra Gracemont (bez HT, takže taktéž čtyři vlákna) dosáhnout při stejné spotřebě o 80% více výkonu nebo o 80 % nižší spotřeby při stejném výkonu (tedy pouze pětinová spotřeba Skylaku).

Intel výkon srovnání ve SPECrate2017_int_base, v jiných aplikacích mohou být rozdíl. Zakopaný pes ale bude hlavně v tom, že neznáme takty. Zatímco jádro Skylaku mohlo běžet v boostu až na 5 GHz (Core i9-9990XE), atomová jádra takto vysoko nikdy nejdou.

Diskuze (25) Další článek: Opel Rocks-e je malá elektrická krabička na kolech. Němci ji mohou řídit už od 15 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,