Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Aktualizace systému Windows 10 instaluje „údržbářské“ nástroje Microsoft Update Health Tools

V posledním únorovém týdnu začal Microsoft prostřednictvím služby Windows Update opět instalovat na počítače s Windows 10 záplatu KB4023057. Dle oficiálního popisu se jedná o „aktualizace součástí služby Windows 10 Update“. Po její instalaci někteří uživatelé zaznamenali v seznamu nainstalovaných aplikací přítomnost programu Microsoft Update Health Tools.

Aktualizace KB4023057 byla poprvé vydána v prosinci roku 2018 a hned v lednu 2019 se objevily první s ní související problémy. Microsoft totiž omylem vypustil update s nepodepsaným souborem DLL, který byl blokován ochranou Defender Exploit Protection. Později následovaly opravy a další úpravy, takže je v současné době určena pro Windows 10 ve verzích 1507, 1511, 1607, 1703, 1709, 1803, 1809, 1903, 1909, 2004 a 20H2.

Aktualizace instaluje „údržbářské“ nástroje

Web Windows Latest upozornil na skutečnost, že na některé počítače byla v uplynulých dnech nainstalována povinná aktualizace KB4023057. Microsoft ji vydává opakovaně – zejména když zařízení končí období podpory nebo je za rohem velká aktualizace funkcí.

Update tentokrát dorazil na počítače s Windows 10 ve verzích 2004, 20H2 a starší. Předpokládá se, že jeho hlavní rolí je úprava registru, změna nastavení sítě a služby Windows Update za účelem vynucení dalších aktualizací funkcí.

Část uživatelů si všimla, že součástí aktualizace je také dynamicky připojovaná knihovna (Dynamic-link library; DLL) určená pro Microsoft Update Health Tools. Logicky se tak objevila otázka: co je to za sadu nástrojů a jaký je její smysl?

Co je Microsoft Update Health Tools?

Nástroje Microsoft Update Health Tools mají za úkol obnovit nastavení sítě, vyčistit klíče registru, opravit zakázané nebo poškozené součásti, uvolnit místo na pevném disku a obnovit databázi Windows Update, pokud něco „brání úspěšné instalaci aktualizací“.

Sada nástrojů je navržena tak, aby se spouštěla na pozadí pouze pokud zjistí problémy se službou Windows Update. Nejedná se o nový software – Microsoft ho poprvé publikoval již v loňském roce. Pomocí aktualizace KB4023057 se má dostat k více uživatelům.

Chcete-li zkontrolovat, zda jsou ve vašem počítači nainstalovány nástroje Microsoft Update Health Tools, postupujte takto: otevřete Nastavení a pokračujte do sekce Aplikace. V sekci Aplikace a funkce vyhledejte Nástroje Microsoft Update Health. V tuto chvíli se zdá, že je jejich instalace omezena na relativně malý počet uživatelů.

Diskuze (20) Další článek: Kříženec auta a stíhačky – Lotus ukázal speciál pro vytrvalostní závody elektromobilů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,