Microsoft | PowerToys | Windows 10

Aktualizace Microsoft PowerToys pro Windows 10 přináší několik nových funkcí

Sada bezplatných systémových nástrojů pro pokročilé uživatele Microsoft PowerToys dostala další aktualizaci. Kromě oprav řady nalezených chyb přináší nové funkce a rozhraní v aplikacích pro změnu velikosti obrázků a pro výběr barvy.

Připomeňme, že balík PowerToys existuje již od Windows 95. Jeho cílem je maximalizovat produktivitu a přinést širší možnosti přizpůsobení. Od konce roku 2018 vyvíjí Microsoft nové nástroje určené speciálně pro Windows 10. Software je šířen jako freeware s otevřeným kódem pod licencí MIT License a je hostovaný na GitHubu.

Novinky v MS PowerToys

Počátkem tohoto roku přidal Microsoft do sady nový nástroj Image Resizer. Jak naznačuje jeho název, slouží ke změně velikosti obrázků, včetně možnosti hromadného zmenšení více souborů najednou. Nástroj přišel s velmi jednoduchým přístupem, ale chybělo mu uživatelsky přívětivé rozhraní.

A právě to je jedna z novinek, kterou přinášejí PowerToys v zatím poslední verzi 0.27.0. Uživatelé získají grafické prostředí, ve kterém si jednoduše „naklikají“ potřebné parametry. Dialogové okno dokonce podporuje grafická témata.

Ve vylepšeném nástroji Image Resizer lze volit cílovou velikost vybraných fotografií výběrem z několika možností – malé, střední, velké, telefon a vlastní. Výchozí velikosti pro jednotlivé režimy lze uživatelsky upravovat.

Další funkce a vylepšení

Jak jsme zmínili na začátku, další novinkou je vylepšený nástroj pro výběr barvy, označovaný jako Color Picker. Přichází s moderním uživatelským rozhraním se zaoblenými rohy. Pokud tento nástroj neznáte, pak vězte, že slouží k rychlému zjištění barvy jakéhokoli obrazového bodu.

Z dalších provedených změn jmenujme:

  • Vylepšení instalačního programu včetně podpory tmavého režimu.
  • Lepší možnosti přizpůsobení pro více monitorů.
  • Opravy několika problémů s přístupností.
  • Práce na lokalizacích uživatelského rozhraní.
  • Z PowerToys Run byly odebrány nepoužívané závislosti.

„Cílem vydání verze 0.27 bylo zaměření na zkušenost koncových uživatelů, stabilitu, dostupnost, lokalizaci a zlepšení kvality života jak vývojového týmu, tak i našich uživatelů.“ uvádí Microsoft na GitHubu, odkud si můžete nejnovější PowerToys stáhnout (instalační balíček je velký 18,5 MB a k jeho spuštění je nutné mít nainstalované .NET Core Runtime).

Diskuze (11) Další článek: Flavanoly v akci aneb kakao jako „duševní doping“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,