Sdílená ekonomika | Airbnb | Ubytování

Airbnb popisuje algoritmus, který pozná, že chcete v pronajatém domě uspořádat mejdan

Ubytovací platforma Airbnb oznámila zavedení nástrojů k identifikat potenciálně rizikové rezervace a zabránit uživatelům ve zneužívání pronajatých nemovitostí k pořádání večírků. Navazuje tak na zákaz, který platí od června tohoto roku.

„Pokračujeme v práci na prosazování této politiky tím, že přijímáme opatření, kterými se snažíme co nejlépe postihnout nepovolené večírky – tedy akce pořádané bez vědomí nebo souhlasu hostitelů.“ uvádí firmcia v prohlášení.

Pozor, někdo tu chce udělat mejdan!

Nové nástroje, jež budou zatím dostupné jen ve Spojených státech a Kanadě, mají identifikovat potenciálně rizikové rezervace. Budou brát v úvahu celou řadu faktorů, jako je historie pozitivních recenzí (nebo jejich nedostatek), stáří uživatelského účtu, délka pobytu, vzdálenost a to, zda si zájemce rezervuje ubytování na všední den nebo na víkend.

Podobný systém již funguje od srpna loňského roku ve vybraných oblastech v Austrálii, kde byl pilotní provoz vyhodnocen jako velmi úspěšný. Počet večírků prý poklesl o 35 % a podobné výsledky firma očekává i po zahájení testování v severoamerických zemích.

V případě, kdy systém analyzuje poptávku jako rizikovou, neumožní uživateli pronájem celého domu. Nabídne mu pouze možnost rezervovat si pobyt v soukromém pokoji, kde je větší pravděpodobnost, že bude hostitel fyzicky na místě, nebo ubytování v hotelu.

Ubytování není pro každého

Podobný systém již funguje od července 2020 v USA, kde se zaměřuje na hosty mladší 25 let. Uživatelům pod touto věkovou hranicí brání v rezervaci velkých domů v blízkosti místa jejich bydliště, pokud nemají z minulosti pozitivní hodnocení.

„Očekáváme, že nový systém pomůže zabránit nárůstu počtu neslušných uživatelů naší platformy a zároveň nebude mít dopad na hosty, kteří se nesnaží uspořádat večírek.“ uvádí Airbnb s tím, že cílem je, aby tyto systémy byly co nejpřesnější a nejspravedlivější.

Provozovatel platformy věří, že tato technologie bude mít pozitivní dopad na bezpečnost komunity hostů i hostitelů. O výsledcích testovací fáze a dalších krocích týkajících se zákazu pořádání večírků prý bude transparentně informovat.

Airbnb se snaží potírat večírky už několik let. V roce 2019 zakázalo „párty domy“ poté, co při střelbě na halloweenském večírku v kalifornské Orindě, kterého se účastnilo více než sto lidí, zemřelo pět z nich. V roce 2020 následovalo další omezení, tentokrát v důsledku pandemie covidu-19. Důvodem byly obavy, že by uzavření barů a klubů mohlo povzbudit lidi k tomu, aby využívali nemovitosti Airbnb jako alternativu.

Diskuze (6) Další článek: Písničku Janet Jackson zařadili do databáze zranitelností. Dokáže ničit pevné disky notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,