Advanced Renamer: Přejmenování souborů ve vteřině

Máte řadu fotek z dovolené, textových dokumentů ze školy či sbírku písniček, jejichž názvy spíše vytvářejí chaos místo toho, aby zpřehledňovaly? Pomůže vám jeden rychlý freeware.

Advanced Renamer je utilita určená k hromadnému přejmenování souborů a složek podle zadaných parametrů. Zvládá několik různých metod a podob názvů, je neuvěřitelně rychlý, nabízí možnosti opravit chybná rozhodnutí, disponuje jednoduchým a přehledným uživatelským rozhraní, není náročný na výkon systému a lze jej používat zcela zdarma. Máte zájem?

Soubory i složky přejmenuji všecky

Po krátké instalaci, která nemusí být nutná, protože Advanced Renamer je možné získat také v přenositelné verzi, a prvním spuštění dojde k otevření hlavního (a jediného) okna programu. To se skládá ze dvou bloků. Jeden je určen pro seznam souborů či složek určených k přejmenování, druhý slouží k výběru (vytvoření) metody, podle níž k úpravě názvu dojde. Do útrob aplikace je možné vložit jakýkoli soubor či skupinu souborů, nebo i libovolnou složku.

sshot-1.png 
Vložení seznamu souborů.

Ty pak můžete zkopírovat nebo přesunout do libovolného zákoutí disku, či je nechat přejmenovat. Právě třetí možnost je alfou a omegou programu. Dříve, než se vrhnete na přejmenování, je nutné vytvořit metodu, podle níž budou soubory upraveny. Není nutné se obávat nějakých složitých programátorských zásahů. Vše máte již předpřipravené, stačí pouze poskládat jednotlivé komponenty, které lze ve finální podobě uložit pro příští použití.

sshot-2.png 
Pridávání metod přejmenování.

Tvorba metod

Při vytváření nové metody, je třeba na cílový seznam souborů aplikovat alespoň jeden příkaz, spíše ale kombinaci několika příkazů. Dejme tomu, že chcete pojmenovat sérii fotek od čísla 1 až do 34. Zvolíte příkaz pro stupňující se čísla, k tomu je ale třeba přidat ještě příkaz pro příponu a mezi ně vložit tečku. Bez toho by soubory ztratily svůj formát a byly jen čísly a bez tečky by formát neměly rovněž, ale jmenovaly by se např. 03JPG.

sshot-3.png 
Předpokládaná podoba názvu.

Do názvu lze dále vložit příkazy pro stupňující se písmena v abecedě, název složky, celkový počet souborů v adresáři atd. Pak už stačí pouze kliknout na tlačítko pro aplikaci metody a dojde k přejmenování položek v seznamu. Zde je třeba vypíchnout, že se celý proces odehraje velice rychle i u několika set souborů.

sshot-4.png 
Manažeř návratů a oprav.

Zejména při počátečním oťukávání programu se ale může stát, že omylem přejmenujete soubory či složky jiným způsobem, než jste si představovali. Není třeba zoufat. Propracovaný manažer pro posun zpět vybraný projekt vrátí do původní podoby. O mnoho více ale již Advanced Renamer nenabízí. I tak je to zajímavý nástroj ke specifickému účelu, s dobrými výsledky a rychlostí práce.

Diskuze (14) Další článek: Asus oznámil nové základní desky pro Ivy Bridge procesory

Témata článku: , , , , , , , , , ,