Adobe Photoshop Lightroom 2.1: luxusní a drahý

Fotíte jak smyslů zbavení? Právě pro vás Adobe připravil digitální fotolab Lightroom 2.1, který nabízí skvělé prostředí, desítky pokročilých úprav a prázdné bankovní konto. Stojí to ale za to.
Kapitoly článku

Digitální zrcadlovka s objemným objektivem dnes už ani zdaleka není doménou pouze profesionálních fotografů nebo těch, kteří se nemusí stydět za svoji výplatní pásku, spíše naopak. Superlevné zrcadlovky pořídíte za cenu kolem deseti tisíc a i ty lepší poloprofesionální modely stojí méně než ojetá Škodovka. Zatímco však klesá cena, času vyhrazeného pro hru s těmito digitálními hračkami v každodenním shonu spíše ubývá.

Současná realita: „Fotím jak smyslů zbavený“

Jednou z nejčastěji citovaných výhod digitální fotografie je skutečnost, že nefotíte na kinofilm, každou pořízenou fotografii tak můžete kdykoliv smazat. Vzhledem k neustále se zvětšující kapacitě paměťových karet a celkem stabilní velikosti jednoho průměrného JPEG souboru ale takových fotografií můžete během jediné dovolené „napráskat“ stovky až tisíce. Zatímco na slunné pláži je to zřejmá výhoda a vám neunikne ani jeden pěkný záběr, po návratu velmi brzy zjistíte, že starý dobrý kinofilm měl přeci jen jednu výhodu, všichni jsme fotili s rozumnou mírou střídmosti.

Co tedy se stovkami fotek, které je třeba roztřídit, ořezat, vylepšit? Profesionálové a studenti si mohou pořídit licenci Photoshopu, ten je ale pro rychlou (zároveň ale kvalitní) úpravu příliš komplexní a na nějaký ten ořez je to skutečně příslovečný „slon v porcelánu“. Samozřejmě můžete namítnout, že si lze ve Photoshopu napsat skript na kvalitní hromadnou konverzi a úpravu, znalost skriptování a pokročilé automatizace pro Photoshop ale není kupodivu typická ani mezi mnohými profesionály a autoři publikací na tuto oblast velmi často zapomínají.

Pokud Photoshop nemáte, můžete sáhnout po některém bezplatném editoru, nebo komerčním Zoneru, který má slušnou podporu hromadných úprav i komplexní filtry „na jedno kliknutí“, které v jednom atomickém procesu vylepší expozici, kontrast, vyvážení bílé aj.

Světelný pokojík od Adobe

Výborná je také Picasa od Googlu ,která sice na první pohled vypadá velmi jednoduše, umí toho ale poměrně mnoho, je propojená s webovou galerií a poslední betaverze obsahuje i klonovací štěteček, kterým můžete ve fotografii smazat nečistoty a různé nepatřičné objekty, které ruší kompozici. Picasa má „workflow-like“ uživatelské rozhraní. Nenajdete zde tedy žádnou lištu s nástroji pro elementární úpravy, celý pracovní proces se naopak skládá z několika kroků – typicky: získat, upravit, publikovat. Stejně pracuje i Photoshop Lightroom, který se relativně nedávno dočkal opravné verze 2.1 a je k dispozici jak pro Mac OS, tak pro Windows.

lightroom.png lightroom.png
Adobe Photoshop LIghtroom 2.1 a různé typy pohledů

Lightroom je poměrně těžké zařadit. Umí katalogizovat a organizovat fotografie, umí je upravovat, umí generovat HTML/Flash galerie a také prezentace – slideshow. V tomto smyslu se tedy prakticky neliší od Picasy, která je ale na druhou stranu zdarma. Photoshop Lightroom zdarma rozhodně není, za jeho práci totiž budete muset zaplatit více než sedm tisíc korun. Co je na něm tak skvělého, že bych za něj měl zaplatit tolik, jako za několik licencí bitmapového editoru Corel Paint Shop Pro Photo X2?

Možná bude tou správnou odpovědí fakt, že Lightroom ve skutečnosti není vůbec tak jednoduchý a přímočarý, jak by se na první pohled mohlo zdát. O tom se ale už sami přesvědčíte při ukázkové procházce celým workflowem aneb jak hezky-česky praví jeden elektronický slovník: „pracovním tokem“.

Krok první – Library

Jako v každém jiném katalogizačním softwaru je nejprve třeba importovat fotografie. Lightroom pracuje v pískovišti, což znamená, že ať už uděláte s fotografií cokoliv, neprojeví se to na jejím originálu. Pokud tedy importujete fotografie třeba z již existující složky, Lightroom si vytvoří databázi a miniatury pro rychlý náhled, veškeré úpravy, které pak v programu nad fotografií provedete, se ale uloží pouze jako seznam příkazů. Jaké to má následky? Ať už s fotografií uděláte cokoliv, vždy budete mít kontrolu nad její historií, budete ji moci resetovat do výchozího stavu a originální fotografie v původní složce zůstane zcela netknutá.

lightroom_import.png  lightroom_import.png
Import fotografií ze zařízení (fotoaparát, USB zařízení aj.) a z existující složky na lokálním nebo síťovém disku
Už během importu můžete fotografiím nastavit společná metadata nebo některý z předvolených filtrů

Nehledě na skutečnou hierarchii složek na pevném disku si vytvoří Lightroom svou vlastní virtuální hierarchii. Všechny fotografie se budou nacházet v katalogu (Catalog) a dále je můžete stromově třídit do alb (Collections). Samozřejmě máte ale i kontrolu nad skutečnými složkami (Folders).

lightroom_organizace.png  lightroom_filtry.png  lightroom_metadata.png
Panel pro katalogizaci, přehled miniatur s živým filtrováním podle metadat
a pravý panel pro jednoduchou úpravu a nastavení metadat

Fotografie jsou tedy indexované programem a my se nacházíme v prvním kroku celého procesu – v knihovně (Library). Ta má rysy běžného prohlížeče fotografií. Snadno lze odtud vybrané fotky oznámkovat nebo jim přidat klíčové slovo. Skutečný luxus ale nabízí pravý panel s vlastnostmi, kde můžete provést ty nejzákladnější změny a pak se vyřádit v klíčových slovech a úpravě metadat. Lightroom lze plně profilovat, u klíčových slov tak najdete přednastavený seznam typických slov třeba pro focení svatby aj.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,