Adobe CS3 je na světě: Za hodně peněz hodně muziky

Po dvou letech letech napínání, natěšení slíbenými novinkami a zklamáním absencí podpory 64bit procesorů přichází Adobe konečně s novými verzemi všech svých klíčových produktů. Dvacítka jednotlivých programů Creative Suite 3 byla představena včera. Co Adobe na peněženky svých zákazníků chystá?

Photoshop, InDesign, Illustrator

Silná trojka pro práci s bitmapovou i vektorovou grafikou a sazbou získala s přívlastkem CS3 opět nové funkce a vylepšení. Dávkování vylepšení a změn je ale spíše otázkou marketingu a proto nelze čekat nějakou úchvatnou revoluci, ale spíše logickou evoluci těchto produktů.

U všech programů z této trojky došlo k překopání rozhraní, které jste měli možnost vyzkoušet již v beta verzi Photoshopu z listopadu. O změnách, nových funkcích i rozhraní Photoshopu z pohledu fotografického použití jste si mohli přečíst na DigiAreně – Adobe Photoshop CS3 na vlastní kůži a Nové funkce ve Photoshopu CS3. Grafické rozhraní se dle drtivé většiny názorů recenzentů povedlo a přineslo pohodlnější práci i lepší přizpůsobivost pracovního prostředí. Stejný styl paletek i ovládacích prvků je nyní společný pro PS, IL i ID, rozhraní ale není zcela identické. Například u InDesignu lze měnit obsah panelu Control (horní pruh, který se dynamicky mění v závislosti na vybraném nástroji a objektu) a naopak v Illustratoru není možné upravovat například položky v menu. Je zde cítit rozdíly v implementaci i přístupu jednotlivých programátorských týmů.

Photoshop CS3 Extended

Photoshop získal nově verzi Extended, o které se spekulovalo již od uvedení historicky první veřejné beta verze PS CS3 v prosinci minulého roku. Ta rozšiřuje již tak bohaté možnosti Photoshopu o funkce pro práci s medicínskou grafikou, 3D modely a specializovanými funkcemi pro práci s videem. Kromě novinek popsaných ve výše zmíněných článcích lze za zajímavé považovat i tzv. smart filters, neboli možnost aplikovat filtry ve vrstvách nedestruktivně vzhledem k původním obrazovým datům. Photoshop byl také v některých ohledech přepracován na podporu čtyřjádrových procesorů, které umí využít i testovaná beta verze z únoru 2007.

Illustrator CS3

Vektorový Illustrator má s přívlastkem CS3 již téměř neuvěřitelnou třináctou verzi. Od svého předchůdce se odlišuje nejviditelněji právě rozhraním a naopak mu zůstaly trpké neduhy v podobě v podstatě stejně nízkého výkonu a nemožnosti vytvářet vícestránkové dokumenty. Testovaná beta verze z února neumí vůbec využít dvoujádrových procesorů, což je vzhledem k náročnosti některých operací téměř nepochopitelný nedostatek.

Abychom ale pouze nehaněli, je nutno zmínit i lepší stránky, k nimž patří celá řada praktických vylepšení. Zřejmě nejhezčí změnou ze všech je vylepšená práce s barvami, které nyní lze zcela intuitivně míchat ručně, nebo dle předdefinovaného vzorníku barevných harmonií. Při vytváření barevných vzorníků vám pomůže i možnost je ukládat a limitovat barevný prostor velkým množstvím předvolených situací. Velmi praktická je pak možnost automatického přebarvovaní objektů dle změny vzorníku (klidně i na stupně šedi), díky které lze vytvořit jiné barevné varianty návrhu v průběhu sekund. Výrazně se zlepšily i možnosti nastavení při vytváření dokumentů, nebo integrace a spolupráce s jinými součástmi balíčku. Například flash již konečně umí vložit objekty z Illustratoru zcela bezchybně, stejně tak jak umí Illustrator přebírat i komplikovanější PSD soubory.

InDesign CS3

Mnoho vylepšení se našlo pro DTPákovu pravou ruku – InDesign. Ten rovněž „podědil“ nový vzhled, z kterého těží téměř maximum pomocí bohatých možnosti přizpůsobení a také díky výborné funkci Quick Apply, což není nic jiného než obdoba desktop search nebo spotlight uvnitř InDesignu. Lze tak zadat několik písmen hledané funkce (filtru, stylu, dle potřeby) a výsledek je hned dostupný. Významné změny byly provedeny v podpoře importu i exportu XML souborů, které lze pak vhodně (automatizovaně) formátovat do webových stránek nebo katalogů při výstupu z databáze. Pro práci s delšími dokumenty (knihy) se bude hodit i podpora textových proměnných a rozšířených možností číslování a seznamů. Práci s textem zjednodušuje i nová podoba funkce Najít a nahradit, která obsahuje i podporu GREP příkazů a vyhledávaní objektů podle parametrů.

Práci s designem stránky ulehčuje i lepší práce s efekty, které lze separátně aplikovat na text, okraj i výplň v rámci jediného objektu. Při práci se stíny a světelnými efekty přibyla praktická možnost globálního světla, které můžete používat napříč dokumentem. Sérii změn vhodně doplňuje také vícenásobné umístění „z plochy“ neboli vložení vícero souborů najednou a jejich postupné umístění. Orientaci v dokumentu vylepšují i náhledy stránek a rychlost sazby zlepšují tabulkové a buňkové styly. Své využití si možná najde i možnost vkládání INDD souboru do jiného INDD souboru jako propojený objekt. Tato funkce bohužel není použitelná pro celé stránky, protože nerespektuje nutné přesahy pro ořez. Nepříjemnou zprávou bude zřejmě také kompatibilita souborů, které nejdou otevřít v minulé verzi (tedy alespoň v testované beta verzi z února, oficiální dokumenty kompatibilitu nezmiňují pro změnu vůbec).

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,