Adobe | Vertikální video

Adobe automaticky vyrobí vertikální a čtvercové video třeba pro Instagram

Adobe už roky vyvíjí svoji A.I. platformu Sensei, která se stará o hromadu chytrých úprav v jeho produktech. Posledním přírůstkem je funkce Auto Reframe pro střižnu Premiere Pro, která, jak už napovídá název, automaticky ořízne video pro libovolný poměr stran.

Podobné automatické ořezy zvládají některé chytřejší fotoeditory, u dynamického videa je to ale novinka. Důvod je přitom zřejmý – nástup mobilního sledování videa a tedy i nutný ořez pro nejrůznější sociální sítě v čele s Instagramem.

Auto Reframe zjistí, v jaké částí obrazu se odehrává to nejdůležitější a tuto část pak ořízne buď do klasického širokoúhlého formátu (16:9), na výšky pro sledování na mobilu (9:16), nebo třeba na čtvercový formát (1:1).

Jednoho dne se snad dočkáme toho, že se namísto ztrátových úprav a vytváření odvozených kopií postará o finální ořez až chytrý přehrávač, takže video bude po celou dobu dostupné v jedné kopii pro všechny form-faktory a jeho součástí budou jen speciální metadata, která přehrávači řeknou, jak a kde video přesně ořezat pro mobil, Instagram a další.

Diskuze (6) Další článek: Microsoft začátkem října odhalí nové počítače Surface. Uvnitř se očekávají procesory AMD a možná i ARM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,