Adobe AIR Beta 3: WEB 2.0 přichází na desktop

Adobe AIR přichází se zcela novým pojetím desktopové aplikace. Nechte si přinést Web 2.0 až na plochu.
Kapitoly článku

Na stránkách Adobe Labs je dnes, necelý rok po uvedení první testovací verze Apollo, k dispozici pár desítek více či méně užitečných aplikací. Zde je stručný popis některých z nich, které stojí za povšimnutí.

Google Analytics v AIR a Adobe Media Player

Zajímavou aplikací je třeba textový editor a správce Bee, který je určen pro autory blogů využívajících systém Wordpress. Bee integruje volně dostupné JavaScript knihovny jSolait, Spry, Prototype a oblíbený WYSIWYG HTML editor TinyMCE. Celý v Adobe Flash je naopak vytvořen Analytics Reporting Suite. Ten zaujme především uživatele projektu Google Analytics, který slouží pro správu návštěvnosti na webových stránkách. Pokud vám tedy nevyhovuje klasické webové prostředí této služby, vyzkoušejte praktickou RIA modifikaci pro AIR.

air_analytics.jpg  air_analytics2.jpg
Analytics Reporting Suite nabízí některé pohledy, které v originálním Google Analytics nenajdete

• Bee a Analytics Reporting Suite najdete na webu Adobe Labs

Ani samotný Adobe nezůstal pozadu a vrhl se střemhlav do vývoje přehrávače internetových videí s podporou MPEG 4 AVC (H.264). Současná testovací verze zvládá také hardware akceleraci ve fullscreenu. Adobe Media Player připomíná dnes oblíbené videoportály Youtube, Google Video, Metacafe a další. V přehrávači můžete využívat nejrůznějších videopodcastů, vyhledávat videa podle klíčových slov a sledovat pořady o více epizodách najednou.

air_mediaplayer.jpg  air_mediaplayer2.jpg
Adobe Media Player jako alternativa k webovým videoportálům

• Adobe Media Player najdete na webu Adobe Labs.

Poslouchejte internetovou hudbu zcela zdarma

Pokud navštěvujete elektronický aukční dům eBay, určitě vyzkoušejte eBay Desktop, který sice v současné době pracuje pouze s americkou verzí aukce, názorně ale ukazuje, jak je možné více zákazníkovi přiblížit elektronický obchod s trvalým přihlášením k uživatelskému účtu a s minimalizací stahovaných dat.

air_ebay.jpg
eBay Desktop: je libo ošatit psíka?

• eBay Desktop najdete zde.

Zajímavou multimediální aplikací je také Finetune Desktop, který nabízí hudební přehrávač pro stejnojmennou webovou službu Finetune. Slouží k vyhledávání a poslechu streamované hudby, poradí si ale i s hudebními soubory na pevném disku. Stačí zadat jméno hudebního interpreta a Finetune vám nabídne seznam podobných skladeb, které můžete poslouchat celý den. Většina funkcí je k dispozici i bez nutnosti registrace. Finetune Desktop nabízí také velmi povedené uživatelské rozhraní s 3D animací při změně skladby. Jeho funkce jistě nebudou cizí uživatelům služby Last.fm, která nabízí podobný přehrávač.

air_finetunedialog.jpg  air_finetune.jpg
Finetune Desktop můžete používat i bez registrace

• Finetune Desktop najdete zde

Jedním ze znaků webových stránek je občas marná snaha o stoprocentní kompatibilitu mezi nejrůznějšími internetovými prohlížeči. Adobe AIR ovšem využívá jedno standardní vykreslovací jádro na všech podporovaných platformách. Tvůrci RIA aplikací tak mají zcela volnou ruku v návrhu designu.

Stabilní verze prostředí by se měla objevit v druhé polovině roku. Zda-li se tato technologie stane populární a užitečných AIR aplikaci začne přibývat, už záleží jen na internetové komunitě.

Adobe Air beta 3 zdarma ke stažení zde.fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,