Adobe Acrobat 8 Professional

Nová verze známého programu pro tvorbu souborů PDF přináší několik zajímavých vlastností, které vám umožní pracovat s ní mnohem rychleji.
Kapitoly článku

Nová verze Adobe Acrobatu nepřichází na trh jen a pouze jako reakce na nové verze operačních systémů. Obsahuje celou řadu novinek a vylepšení. Nutno říct, že všechny jsou velice praktické a z Acrobatu tak dělají snadno použitelný a rychlý nástroj, jehož funkce se s různými sharewarovými alternativami nemohou stavět vedle sebe.

Spojování více souborů do jediného

První praktickou věcí je spojování několika samostatných souborů PDF do jediného. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Acrobat 8 však dovede vytvářet jeden velký soubor PDF z různých vstupních formátů. V průvodci tedy můžete vybrat několik vstupních dokumentů z textového editoru, tabulky, nákresy z CADu, postscriptové soubory, běžné obrázky, dokumenty z InDesignu a řadu dalších.

adobe-acrobat-8_0.png
Podobného průvodce najdete při různých činnostech s Acrobatem

Jakmile vyberete všechny soubory, které hodláte do PDF převést, máte možnost se ještě rozhodnout, zda zpracujete soubory kompletní nebo pouze některé jejich části. V případě textových dokumentů to mohou být například vybrané stránky. Pořadí, v jakém bude obsah jednotlivých dokumentů ve výsledném PDF lze jednoduše měnit uspořádáním názvů souborů v seznamu.

adobe-acrobat-8_1.png
Spojování a převod souborů do PDF

Před spuštěním převodu ještě můžete zvolit kvalitu výsledného PDF. Bude-li dokument určen jen ke čtení na obrazovce, lze ušetřit něco na jeho velikosti, pro tisk na tiskárně je doporučeno zvolit nejvyšší kvalitu. Běžně je nastaven rozumný kompromis. Dokumenty lze nakonec spojit buď do jednoho PDF s několika stranami, nebo do balíčku PDF, ve kterém se budete moci na jednotlivé PDF pohodlně přepínat.

adobe-acrobat-8_2.png
V náhledu na dokument lze provádět úpravy, ty jsou však po zavření náhledu zapomenuty

Automatické rozpoznávání formulářů

Práce s formuláři byla v novém Acrobatu zdokonalena, formuláře jsou podporovány také v bezplatném prohlížeči. Formuláře lze začít tvořit na základě nějakého dokumentu nebo s využitím některé ze šablon v Adobe Acrobatu. Z dokumentů podporuje Acrobat ty, které vytvoříte ve Wordu. Pomocí schránky lze také kopírovat data z tabulkových programů. Jste-li dostatečně vycvičení a žádná ze šablon nebo možností využití připravených dokumentů vám nevyhovuje, pak sáhnete k tvorbě formuláře začínající prázdnou plochou.

adobe-acrobat-8_3.png
Příprava k tvorbě formuláře

Adobe Acrobat nabízí množství šablon pro formuláře, které jsou dále rozděleny na skupiny podle barevného schématu jednotlivých šablon. Tato schémata jsou tři – vanilková, béžová a modrá. Všechna schémata obsahují stejné typy formulářů.

adobe-acrobat-8_4.png
Výběr šablony pro vytvoření formuláře

Na základě výběru šablony se pak v průvodci zobrazí několik dotazů k vyplnění základních polí formuláře. Posledním krokem je zadání volitelné e-mailové adresy, na kterou bude formulář odesílán a povolení volitelného tlačítka pro tisk formuláře.

adobe-acrobat-8_5.png
Náhled na formulář s fakturou vytvořený na základě šablony

Formuláře vytvořené na základě šablony můžete samozřejmě dále měnit a upravovat až k dosažení jejich finální podoby. K tomu vám Acrobat nabízí celou řadu formulářových prvků a čárových kódů. Zajímavou vlastností nového Acrobatu je automatické rozpoznávání formulářových políček v běžném statickém PDF souboru a jejich přetvoření na interaktivní formulář.

adobe-acrobat-8_6.png
Úprava formuláře s ukázkou standardních ovládacích prvků

Sdílené revize

Poznámky a revize, které k finální verzi navrhnou vaši kolegové je možno sdílet mezi více uživateli najednou. Odpadá tím zdlouhavé kopírování souborů od jednoho uživatele ke druhému a postupné projednávání jejich revizí. Díky úzké vazbě Acrobatu na program Adobe Connect se mohou uživatelé vyjadřovat k obsahu a úpravám dokumentu odkudkoli na světě.

adobe-acrobat-8_7.png
Možnosti revizí a komentářů

Odstraňování citlivých informací

Vzhledem k tomu, že dokumenty v PDF mohou obsahovat data, která nejsou na první pohled vidět, ale skrývají třeba soukromé nebo citlivé údaje, je dobře, že si nový Acrobat poradí s jejich trvalým odstraněním. Pomocí příslušných funkcí odstraníte metadata a skryté vrstvy dokumentu. Díky redakčním funkcím je možné smazat citlivý text, obrázky nebo jakýkoli jiný obsah.

adobe-acrobat-8_8.png
Redakční funkce (ukrytí textu) a průvodce zabezpečením dokumentu

Vylepšení na každém kroku

Nový Acrobat umožňuje pohodlné přizpůsobení svého prostředí tak, aby co nejvíce vyhovovalo tomu, co s ním bude uživatel provádět. V praxi to znamená volitelné zobrazování různých nástrojových lišt, postranních panelů či boxíků.

Provázanost s komunikačním nástrojem Acrobat Connect umožňuje lepší správu dokumentů, i když si nejsem jist, jestli výhody tohoto nástroje většina uživatelů Acrobatu ocení, navíc za situace, kdy je práce s Acrobat Connect zpoplatněna a dostupná pro několik vybraných států (USA, Kanada, Mexiko, Velká Británie, Německo, Francie).

Nový Acrobat je však nejenom o vzájemné komunikaci, má co nabídnout i jednotlivcům nebo menším týmům, které nepracují přes vzdálenost půlky světa. Čtrnáct tisíc korun za verzi Professional je docela vysoká suma, jak je u produktů od Adobe zvykem. Kdo je chce legálně používat, musí zkrátka patřit mezi elitu s dostatečným kapitálem, aby se jim nákup takových programů vyplatil. Nejvýhodnější je samozřejmě nákup některého z balíků Creative Suite 3, v nichž najdete i Acrobat. Vysoká cena zapříčiní jediné – většina uživatelů bude stále dávat přednost open source nebo sharewarovým řešením pro tvorbu PDF a občas se pak potýkat s nekompatibilními soubory.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,