Adobe a Symantec žádají Evropskou komisi o zásah proti Windows Vista

Magazín Wall Street Journal dnes oznámil, že firmy Adobe a Symantec žádají Evropskou komisi o zásah proti operačnímu systému Windows Vista. Adobe, která má v oboru svého podnikání výrazně dominantní postavení, navazuje na své spory s Microsoftem o implementaci podpory formátu PDF v Office 2007. Její stížnost se tak týká bezplatného software pro čtení elektronických dokumentů.

Symantec je přesvědčen, že jeho šance konkurovat Microsoftu budou poškozeny bezplatnými bezpečnostními nástroji Windows Vista. Společnost vysílá do Bruselu dva své představitele, aby o Windows Vista diskutovali s novináři. Zatím není jisté, zda se setkají i s představiteli samotné Komise.

Postoje Adobe a Symantecu se bez bližších informací zdají býti spíše pokusem využít negativního vztahu Evropské komise vůči Microsoftu a zajistit si konkurenční výhodu prostřednictvím zásahu státní (zde spíše evropské) moci. Adobe se i svou politikou vůči Office zjevně snaží udržet si vliv na poli elektronických dokumentů.

U Symantecu je paradoxní, že po letech, kdy odborná i laická veřejnost včetně expertů Symantecu kritizovala nebezpečnost Windows, se takto významná firma bouří proti jejímu zajištění. Vzpomeňme, jak před časem Symantec zaníceně kritizoval bezpečnost Windows Vista (a to hned dvakrát). Doufejme, že EK při svém rozhodování zprávy Symantecu, které k tomuto tématu společnost zveřejnila, zohlední. Symantec sám v nich totiž tvrdí, že bezpečnost Windows Vista je nedostatečná, tudíž zřejmě ohrožení jeho konkurenceschopnosti nehrozí.

Zdroj: Reuters

Diskuze (68) Další článek: Intel „Conroe-L“: Pentium je zpátky!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,