Adapteva Epiphany: procesor až s 4 096 jádry

Na trhu jsou vícejádrové procesory, do serverové oblasti se chystají i 100jádrové čipy. Výkonný čip Epiphany ale přináší až 4 096 jader a výkon 5,6 TFLOPS.

Počty jader v klasickém procesoru stále stoupají, i přes to ale nestačí v paralelním výkonu konkurovat specializovaným grafickým čipům, které se stávají univerzálnějšími a zvládnou i obecné výpočty.

Zpracování velkého množství dat je stále nutnější, s příchodem obřích datacenter se rychlost i s obrovským objemem dat stala potřebnou, jako nikdy dříve. Minulý rok jsme vás informovali o hardwarovém startupu Tilera, který již chystá 100jádrový čip, který je určen právě pro cloud computing.

I přes to, že se jedná o tolik jader, celková spotřeba čipu je v rámci desítek wattů. Každé jádro tak samozřejmě není tak výkonné, jako u klasických procesorů, ale dalo by se spíše přirovnat k stream a CUDA procesorům v grafických čipech.

A právě do oblasti výkonných paralelních čipů se pustila i společnost Adapteva, která má v plánu vyrobit i čip obsahující neuvěřitelných 4 096 jader. Takový počet samostatných jader nemají ani nejnovější grafické čipy, které jsou zatím na hodnotě 2 048 na jednom kusu křemíku.

Adapteva a sen o tisíci jádrech

Společnost Adapteva byla založena teprve v roce 2008 s jasným cílem. Vyvinout čip na jednom kusu křemíku, který by poskytoval minimálně desetinásobně vyšší výkon, než současné čipy. Masivní paralelní architektura se prvního vyrobeného prototypu dočkala již v roce 2009, kdy byl pomocí 65nm technologie vyroben první 16jádrový model.

computing_choices.png 
Architektura Epiphany proti současným řešením čipů

Již od začátku ale chtěla Adapteva vyrobit čip, který bude mít tisíc jader, což se jí zatím pouze v rámci návrhu splnilo, ale již má připravenou architekturu, kterou lze škálovat až na neuvěřitelných 4 096 jader.

Epiphany: 4 096 a výkon až 5,6 TFLOPS

Superskalární RISC architektura Epiphany je zaměřena na budoucí použití, a to nejen v oblasti úsporných serverů, ale také v řadě dalších zařízení, jako například mobilní chytré počítače, tablety, radary, sonary a možnosti použití zahrnují i superpočítače, zpracování videa, rozpoznávání hlasu, snímání obrazu a další technologie, které lze nalézt například u robotů a inteligentních systémů.

adapteva-epiphany-block-diagram.png 
Obrovský počet malých jader a vysoký paralelní výkon

Celý čip je tvořen až 4 096 jádry spojených do komunikační sítě s vysokou propustností, včetně společné přístupu k paměti. Programování pro Epiphany čipy je možné pomocí ANSI-C a podporují všechny formáty IEEE pro aritmetiku v pohyblivé řádové řádce, na kterou jsou zaměřeny.

Adapteva slibuje vysokou efektivitu (spotřeba/výkon), snadný a rychlý vývoj aplikací, škálovatelnost i flexibilitu. V případě 16jádrového modelu s frekvencí 1 GHz nabízí výkon 32 GFLOPS (efektivita 35 GFLOPS/W) při 65nm výrobním procesu. S 28nm výrobou se u stejného 16jádrového čipu dočkáme sice nižšího výkonu 22 GFLOPS, efektivita však stoupne na 70 GFLOPS/W.

tabulka.PNG 
Srovnání modelů čipů s architekturou Epiphany

V případě „simulace“ 1024jádrové čipu vyrobeného 28nm technologií a běžícího na frekvenci 700 MHz je špičkový výkon až 1,4 TFLOPS.

Epiphany.png
16jádrový čip Epiphany vs. 4jádrový ARM Cortex-A9

U 4096jádrového čipu lze dosáhnout výkonu až 5,6 TFLOPS při rozměrech čipu 524,3 mm2 a spotřebou 80 W.

Více výkonu, méně wattů

Adapteva není ale jediná společnost, která se snaží prorazit v oblasti vysokého paralelního výkonu s nízkou spotřebou a vysokou efektivitou. Mezi konkurenty patří například zmíněná Tilera, ale svým způsobem nesmíme zapomenout například na Imagination Technologies a jejich GPGPU čipy PowerVR, které v šesté generaci představí možná ještě lepší parametry, byť nejsou specializované pouze pro univerzální výpočty s plovoucí řádovou čárkou.

S koncem tohoto desetiletí bychom se měli dočkat superpočítačů s výkonem v řádu EXAFLOPS, což bude s přijatelnou spotřebou znamenat nutnost vysoké efektivity, tedy výkonu za jeden watt. A pokud vše půjde dobře, možná o Adapteva a architektuře Epiphany ještě uslyšíme. Ať už samostatně, nebo v rámci případné kombinace s dalšími čipy či pohlcením větší společností a implementací do větších systémů a univerzálnější architektury.

Diskuze (2) Další článek: Computer 6/12: televize v počítači a záchrana Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,