Acer Switch Alpha 12: výkonný tabletový počítač se obejde bez vrtulek

  • Tenký tabletový počítač se Aceru povedlo uchladit pasivně
  • Výkon se přitom opírá o procesory Core i3, i5 nebo i7 * Nevýhodou je především omezená nabídka portů

Živě.cz z New Yorku - Už se o tom mluví několik let, pár okrajových pokusů vzniklo, ale v běžném tenkém tabletovém počítači nebo ultrabooku je to věc zatím nevídá – pasivní chlazení procesorů Intel Core i. Aceru se to povedlo v novém „tabletobooku“ Acer Switch Alpha 12.

Switch Alpha 12_SA5-271_05.jpgSwitch Alpha 12_SA5-271_02.jpgSwitch Alpha 12_SA5-271_04.jpg
Acer Switch Alpha 12

Bez hluku, bez prachu

Novinka je inspirovaná tabletovým počítačem Surface od Microsoftu, kterému hodlá konkurovat a má nabídnout více, přitom za méně peněz. Základem je 12" displej s poměrem stran 3:2 a jemným rozlišením 2 160 × 1 440 bodů. Jak jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit, displeji není co vytknout. Je to dostatečně zářivý IPS panel, u kterého by některým mohl vadit snad jen lesklý povrch.

Krátké představení a první dojmy na videu:

Displej je zasazen do těla tabletu, jehož tloušťka je pouze 9,5 mm. Uvnitř přitom ukrývá procesor Intel Core i3, i5 nebo i7. Jedná se o ultrabookové verze nejnovější generace Skylake, nic nižšího než Core i3 se osazovat nebude. Z hlediska grafiky musí dostačovat v procesoru vestavěné řešení Intel HD Graphics 520.

Acer Switch Alpha 13.JPGAcer Switch Alpha 01.JPGAcer Switch Alpha 02.JPG 
Je tenký a velmi lehký. Tělo má z broušeného hliníku

Ono „zázračné“ chlazení se skutečně obejde bez ventilátorů. To znamená žádný hluk či zanášení prachem. Realizováno je prostřednictvím teplovodivého kanálu naplněného kapalinou, která je samovolně odváděna do smyčky u hliníkových zad. Tím se teplo odvede do celé plochy zadní kovové části tabletu a ventilátory nejsou potřeba.

Acer Switch Alpha 10.JPGAcer Switch Alpha 11.JPG 
I při své tloušťce 9,5 mm uchladí pasivně výkonné procesory. Vděčí za to vodnímu chlazení s cirkulační smyčkou

U vystavených vzorků nebylo možné důkladně simulovat vyšší zátěž, největší otazníky jsou tedy kolem toho, zda se nebudou záda tabletu příliš přehřívat anebo jak silně bude kvůli automatickému podtaktování klesat výkon, když se tablet nadmíru zahřeje. To teprve uvidíme, až stroj vyzkoušíme v redakci.

Skoupý na konektory

Na zadní straně těla je odklápěcí stojánek nastavitelný ve velmi širokém rozsahu. Je hliníkový, robustní a pevný, dojem z něj kazí snad jen mohutný pryžový lem, kterým se opírá o stůl. Díky tomu ale neklouže. Zepředu se pak připojuje klávesnice, která bude ve dvou verzích – ta lepší nabídne podsvícení.

Acer Switch Alpha 08.JPGAcer Switch Alpha 04.JPGAcer Switch Alpha 05.JPG 
Klávesnice se povedla, nabídne i podsvícení

Volitelné je kupodivu i dotykové pero, na které je u klávesnice nachytáno poutko. V základním balení ale pero nenajdete. Je to škoda, funguje přesně a citlivě, a připravovanou výroční aktualizací Windows 10 budou zařízení s perem ještě atraktivnější, protože v systému přibudou nové funkce, které dotykového pera budou využívat.

Acer Switch Alpha 06.JPG Acer Switch Alpha 07.JPG 
Dotykové pero je bohužel jen za příplatek

Windows 10 se budou nabízet i ve verzi Pro, když by si chtěly Switch Alpha 12 pořizovat firmy. Ty pak také ocení podporu hardwarového šifrování disku TPM.

Ve výbavě dále najdeme dvojici USB portů, z nichž jeden je Typu-C a můžete jím i nabíjet, kromě toho je k dispozici i zvláštní konektor pro originální zdroj. Pak je na straně ještě audio konektor, slot pro paměťové karty… a to je vlastně vše.

Acer Switch Alpha 03.JPGAcer Switch Alpha 09.JPGAcer Switch Alpha 12.JPG 
Stojánek lze nastavit v širokém rozsahu * v tabletovém režimu se budou hodit tlačítka

Chybí dokonce i výstup na monitor, což lze realizovat leda přes redukci z USB 3.1. Acer k tomu připravil i nové dokovací stanice, díky kterým jedním kabelem z USB 3.1 vyřešíte výstupy na monitor(y), připojení periferií i napájení.

V základu těsně pod dvacet

Zpracování je celkově na velmi dobré úrovni. Hliníkové tělo je pevné a broušený povrch působí luxusně. Také hardwarové konfigurace vypadají slušně, lehce může zamrzet snad jen omezení RAM na maximálně 8 GB. Rozhodovat ale bude cena. Ta není špatná, protože za verzi se 128GB SSD, Core i3 a 4 GB RAM si Acer řekne o 19 990 Kč.

Nastavená cena je na zařízení tohoto typu docela atraktivní, konkurenční Surface od Microsoftu stojí minimálně o deset tisíc víc. Běžní uživatelé si asi za stejné peníze raději pořídí plnohodnotný notebook, ale kdo s notebookem častěji cestuje, pro toho to bude hodně zajímavé.

Switch Alpha 12_SA5-271_03.jpgSwitch Alpha 12_SA5-271_06.jpg Switch Alpha 12_SA5-271_01.jpg
Acer Switch Alpha 12

Cestu redaktora na tiskovou konferenci hradila společnost Acer

Diskuze (8) Další článek: Čínská vláda Applu odstavila obchod s knihami a filmy. Neznámo proč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,