Acer Switch Alpha 12 nabídne i Core i7 bez hlučných větráků

  • Novinka Aceru má chytře řešené pasivní chlazení procesoru
  • Je levnější a výkonnější než Microsoft Surface
  • Klávesnice je v ceně, stylus si musíte dokoupit

Ač se může zdát, že Acer ve svém novém počítači Aspire Switch Alpha 12 jen nestydatě kopíruje koncepci Microsoft Surface, ve skutečnosti je to unikátní stroj na současné špici technického vývoje. Jako jediné mobilní zařízení totiž obsahuje pasivně chlazené procesory Core i3, i5 nebo i7.

IMG_5690.JPGIMG_5691.JPGIMG_5680.JPG
V pracovním režimu počítač nejčastěji uspíte přiklopením klávesnice. V režimu tabletu oceníte dobrý obraz a pohodlně ovladatelný dotykový displej

Inspirace počítačem Surface se nedá zapřít. Počítač je v těle tabletu s výklopným stojánkem a klávesnice se magneticky přichytí ke spodní hraně přičemž ji magnety drží i na spodní straně displeje pro lepší sklon při psaní.

Dvanáctipalcový displej má neobvyklé rozlišení 2160 × 1440 bodů, které sice na širokoúhlé filmy neužijete, současně je ale lepší pro držení v režimu tabletu na výšku. Displej také můžete ovládat kromě prstů dotykovým perem pro lepší psaní poznámek.

Ve štěrbinách nad displejem se schovávají dva reproduktory. Díky směřování přímo na uživatele jsou dobře použitelné i při sledování videa a jsou slyšet ve všech režimech používání počítače.

IMG_5682.JPGIMG_5683.JPG
Boční tlačítka vlevo tvoří vypínač, hlasitost a tlačítko Windows. Mezi konektory vpravo najdete USB, USB-C, audio a pod stojánkem se schovává i čtečka microSD

Kromě skla na displeji kryje tělo tabletu odolný kov a také kovový stojánek budí důvěru pro časté otevírání. Navzdory tenkým rozměrům je na tabletu tradiční USB 3 port , audio a USB-C pro vše ostatní. Externí monitor, nebo dokovací stanici tak připojíte nejlépe do tohoto USB-C. Pro napájení se využívá samostatný konektor, přes USB-C to tedy nefunguje.

IMG_5677.JPGIMG_5678.JPGIMG_5681.JPG
Klávesnice s povrchem imitujícím kůži není podsvícená. Poutko vlevo využijete pro aktivní stylus, který ale není v základním balení s počítačem

Robustní a přitom tenká klávesnice nabízí tradiční rozložení Aceru pro menší klávesnice, kde mi vadí jen menší levý Shift. HP dokázal, že takovýto typ počítače může obsahovat podsvícenou klávesnici, tady je ale neosvětlená. Při psaní máte pocit běžné notebookové klávesnice, kompromisy z tenkých rozměrů nevnímáte.

Největší přínos Alfy 12 rozhodně představuje pasivně chlazený procesor. V malých noteboocích se chlazení Core i procesorů často spoléhá na malé a hlučné ventilátory a často to kazí dojem z jinak zajímavých strojů. Tady je počítač zcela zticha, i když jej dlouhodobě zatížíte. Navíc prach se nemá kde usazovat.

IMG_5684.JPGIMG_5685.JPGIMG_5686.JPG
Zadní kamera s autofocusem není průšvih, focení tabletem ale i tak nedoporučuji. Klávesnice se přichytí ke spodnímu okraji displeje a tak nazdvihne pro pohodlnější psaní
IMG_5687.JPGIMG_5688.JPGIMG_5689.JPG
Reproduktory na horní straně hrají na své rozměry dobře Kovové tělo také chladí počítač. Stojánek umožňuje naklopení až do velkých úhlů pro ovládání prsty

Po hodině plné zátěže procesoru a připojení k napájení se teplota procesoru Core i5 ustálila na 72 stupních, to při okolní teplotě 26 stupňů. Core i7 6500U má stejný udávaný normovaný výdej tepla. Málokdo bude zařízení tohoto typu takto vytěžovat, Acer s tím ale počítal a počítač to vydrží.

Pro chlazení se používá uzavřený okruh vodního chlazení bez čerpadel. Acer využívá polohy procesoru na výšku, kde stoupající teplá a klesající studená kapalina může proudit okruhem. Teplota se ale výrazně nezměnila ani při otočení počítače vzhůru nohama nebo položení na stůl. Tradiční poloha počítače opřeného o stojánek nicméně vyhovuje chlazení nejlépe. Navíc nic netopí pod rukama ani při položení na nohy, takže větší zahřívání těla při zátěži vůbec nevadí.

Naměřili jsme

3D Mark


cdmssd.PNG

Fire Strike 838
Sky Diver 3564
Cloud Gate 5722
Ice Storm 56798
PC Mark 8
standard 2447
accelerated 3033
Unigine Heaven
FPS 6
score 152
Unigine Valley
FPS 4
Score 167
Výdrž
film 6:14
kancelář 8:05

Acer Switch Alpha 12

Core i5-6200U, 2,3 GHz
8 GB DDR3
HD Graphics
12", 2160×1440 IPS, lesklý, dotykový
256 GB SSD SATA
USB 3.0, USB-C, audio, čtečka microSD
802.11ac, Bluetooth 4.0
37 Wh
29,2 × 20,1 × 1,59 cm
1,25 kg

24 990 Kč
model NT.GDQEC.007

Switch Alpha 12 je opravdu unikátní počítač ale mnohé asi zláká tradičněji vypadající Aspire S13 za stejnou cenu se stejnými kombinacemi procesoru a paměti. Podsvícená klávesnice a matný displej v tradiční podobě notebooku dokáží stále přesvědčit. Pasivně chlazený výkonný procesor u Switch Alfa 12 ale výrazně zlepšuje komfort při používání. To, že se počítač neotevírá jako tradiční notebook, může ze začátku vadit, ale po té, co mi rukama při testování prošlo už několik takovýchto počítačů, to nevidím jako zásadní omezující problém. A mezi počítači podobné koncepce nabízí Acer Switch 12 nejvyšší výkon za nejnižší cenu.

Diskuze (16) Další článek: Šéf AOL: Facebook a Google tvoří duopol v oblasti online reklamy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,