Acer Aspire 8920G: multimediální stroj pro vaši domácnost

Placená inzerce. Podrobný test notebooku, který vás zaujme svými rozměry, výbavou, výkonem i designem.
Kapitoly článku

Multimediální PC má už doma většina z nás, ale co takhle přidat větší komfort v podobě mobility? Acer se zaměřil na domácí notebooky, které skvěle nahradí vaše PC. Zvětšil displej, vylepšil pohodlnější a praktické ovládání multimédií, rozumě vyšperkoval zvuk a to vše okořenil špetkou elegance. To vše a mnohem více obsahují notebooky řady Aspire 8920G. Je tato série od Aceru dobrým krokem vpřed? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Firmu Acer jako takovou není nutné nijak zvlášť představovat. Většina uživatelů tuto firmu zná právě ze světa notebooků, ale Acer vyrábí i zajímavé monitory, či hotové počítačové sestavy. Ale největší zaměření této firmy se stávají notebooky. Poslední řadou notebooků se Acer velmi vytáhl a nabízí skvělé řešení v podobě 16“ nebo dokonce 18,4“ notebooků, což jsou velmi netradiční rozměry úhlopříček notebookových monitorů. V dnešním testu si představíme toho většího „pána na holení“ a společně nakoukneme pod jeho víko. Konkrétně se jedná o model s „krásným“ označením 6A4G32BN.

01.JPG
Acer Aspire 8920G 6A4G32BN

Obsah balení

Nebudeme se zbytečně zdržovat, a tak se vrhněme hned na obsah balení. Vše je zabaleno v kartonové černé krabici, na které je z obou stran kladen velký důraz na dotekový panel, který patří mezi hlavní vychytávky. Pro pohodlnější přenos domů je krabice obohacena gumovým uchem. Po otevření se obsah rozděluje na dvě části. Samotný notebook a úzká krabice s příslušenstvím. Obsah bude ale trochu zklamáním. Balení obsahuje:

  • Notebook Acer Aspire 8920G 6A4G32BN
  • Baterii
  • Napájecí adaptér
  • Manuály včetně češtiny

Jste udivěni? Ano, po rozbalení jsem si myslel, že balení není kompletní. Bohužel příslušenství je opravdu velmi ochuzeno. Notebook obsahuje operační systém Windows Vista Home Premium a bohužel ani instalační CD není součástí balení. Což ale u Aceru není žádnou zvláštností. Ale nebojte, pokud budete chtít obnovit tovární nastavení, na disku je připravena jednotaka „X“, která obsahuje tovární nastavení notebooku.

02.JPG
Dodávané příslušenství

Technická specifikace

Předinstalovaný OSWindows Vista Home Premium SP1
ProcesorIntel Core 2 Duo T5750 (2.0 GHz)
Grafická kartanVidia GeForce 9500M GS 512 MB
DisplejWUXGA+ 18,4“, 1920×1080, 8ms, Full HD
Operační paměť2× 2048 MB, DDR-II 667 MHz
ZvukRealtek Digital Output
Datové úložiště320GB, SATA, 5400rpm
Rozměry444 × 305 × 44 mm
Hmotnost4,1 Kg
Wi-fiIEEE 802.11a/g/n
LANAno, 10/100/1000 Mbps
WebkameraAno, 1,3 Mpx
BluetoothAno
IrDAAno
e-SATANe
Express Card SlotAno
HDMIAno
TV-OutNe
Optická mechanikaBlu-Ray
IEEE1394a, 4pinNe
Vestavěný mikrofonAno
RJ45, RJ11Ano
Výstupy AudioAno
Čtečka paměťových karetAno, SD, MMC, MMCplus, MS, MS Pro, xD
USBAno, 4× USB 2.0
Čtečka otisků prstůAno
Cena27 821,- Kč včetně DPH*
* Uvedená cena je pouze orientační a platí k datu vystavení článku.

Design a provedení notebooku

Po rozbalení vás určitě pohltí úžasem. Notebook je opravdu velký. S rozměry 444 × 305 × 44 mm patří spíše k těm domácím notebookům. S přenášením může být trochu problém, protože má 4,1 kg, což je poměrně dost. Navíc v balení není brašna ani batoh. Před jeho pořízením zvažte, jestli jej chcete použít jen na doma, nebo k častému přenášení, protože sehnat batoh je opravdu nadlidský výkon. S brašnou bych neviděl až tak velký problém, ale z vlastních zkušeností vím, že není dobré nosit notebook s váhou 2,5 kg a více na rameni.

03.JPG
Pohled na zavřený notebook

Už na začátku musím podotknout jednu obrovskou nevýhodu. Notebook je na víku extrémně lesklý. Design vypadá velmi skvěle, ale povrch se poškrábe a upatlá velmi jednoduše. Notebook je vyveden v černé barvě, kterou doplňují modré a stříbrné prvky. Na víku je umístěn stříbrný nápis Acer, který je podsvícen bílou diodou. Nápis není nalepen na víku, ale vložen do něj, což je alespoň malé plus. Zavřený notebook působí velmi elegantně. Víko se výrazně neprohýbá, což je také dobrá zpráva.

04.JPG
Pohled na otevřený notebook

Po otevření víka na Vás zapůsobí design dvojnásob. Obrovský lesklý displej, který je obklopen taktéž lesklým rámem, obsahující pásky gumy, aby se notebook nepoškodil při zavírání. Při otevírání víka není potřeba mačkat žádné tlačítko, ani použít posouvací závoru, protože notebook nic takového neobsahuje. Jen prostě zvednete víko. Nad displejem naleznete webkameru a po levé straně vestavěný mikrofon. Kamera má opravdu kvalitní obraz, který je skvěle ostrý a obraz se netrhá.

05.jpg
Snímek z kamery s naším testerem Koníkem Toníkem

Klávesnici musím velmi pochválit, ale zároveň zkritizovat. Má skvělé rozložení kláves. Dvouřádkový Enter, dlouhý Back Space, skvělou numerickou klávesnici a hlavně se na klávesnici skvěle píše. Pouze z nepochopitelných důvodu je levý Shift velmi malý, ale tento standard se už objevuje často. Velkou nevýhodou klávesnice, je její lesklé provedení. Pokud se Vám potí ruce, na klávesách to bude znát, protože ji budete často čistit od zaschlého potu. Ještě než přejdeme k dotekovému panelu, vpravo od numerické klávesnice naleznete ještě čtyři tlačítka. Zapnutí/vypnutí wi-fi, otevření www stránek, otevření e-mailu a poslední je zapnutí/vypnutí bluetooth. První a poslední tlačítko mají diodu, která ukazuje, jestli je daný prvek aktivní. Wi-fi má oranžovou barvu a bluetooth klasicky modrou. Nad těmito tlačítky ještě naleznete větší tlačítko s malým písmenem „e“. Po jeho stisku se zapne „empowering technology“. Na horní straně displeje vyjede nabídka, ve které můžete měnit režimy zvuku, napájení nebo otevřít nastavení, díky kterého získáte informace o systému, nastavíte si možnosti spuštění a máte kontrolu nad hesly systému BIOS.

Poslední tlačítko, které by Vás mělo také zajímat, je zajisté tlačítko zapnutí notebooku. Naleznete jej v levém horním rohu. Je stříbrné a podsvíceno modře. Po jeho levé straně naleznete tři modré diody, které znázorňují stav Caps Lock, Num Lock a vytížení pevného disku.

06.JPG
Pohled na pracovní plochu notebooku

Teď už se konečně dostaneme ke zmíněnému dotekovému panelu. Je umístěn po levé straně klávesnice. Panel je zaměřen především na multimédia. Výhodou je, že si můžete panel vypnout, protože při psaní se může stát, že omylem něco spustíte. To docílíte tlačítkem „hold“. Panel je aktivní, pokud celý svítí. Vedle tlačítka „hold“ naleznete další tlačítko pro volbu „mute“ (vypnutí zvuku). Pokud chcete ovládat hlasitost, stačí přejet prstem po volbě „vol“ a zvolit si tak hlasitost. Acer má také svůj vlastní Media Center s názvem Arcade Deluxe, který zapnete rovněž na dotekovém panelu v podobě jakéhosi panáčka. Pod tímto tlačítkem je tlačítko „zpět“.  Kolečko, které obsahuje uprostřed třetí „Enter“, slouží k rolování nabídkou v Arcade Deluxe. Můžete toto rolovaní použít také v dokumentech, nebo v internetovém prohlížeči, ale rolování není tak efektní jako s klasickým rolováním u touchpadu. Po stranách kolečka jsou také šipky doleva a doprava. Zbylá tlačítka jsou už jen pro ovládání multimédií. Tlačítka spustit/pozastavit, zastavit, posunout vpřed, posunout vzad, přepnout následující skladbu a přepnout minulou skladbu. Celý panel je lesklý, takže se rychle opalcuje a zašpiní. Vyznačená tlačítka a znaky jsou zvýrazněny pro lepší dotekovou orientaci. Konečky prstů poznáte, co zrovna ovládáte.

07.JPG
Dotykový panel

Pod klávesnicí zbývá už jen touchpad. Ten musím rovněž pochválit, protože mne potěšil. Osobně nemám moc v oblibě nezapuštěné touchpady, ale tento je opravdu skvělý. Celý povrch je velmi dobře vroubkovaný a příjemně se přes touchpad notebook ovládá. Skrolovací část je oddělena přepážkou a touchpad dovoluje rolování pouze nahoru a dolů. Trochu horší je to s tlačítky touchpadu. Tlačítka nejsou oddělena a mají až moc hluboký stisk. Musím ale podotknout, že jsou poměrně tichá. Mezi těmito tlačítky nechybí ani čtečka otisků prstů, která má skvělou softwarovou podporu. Přes tuto čtečku můžete také rolovat dokumentem, ale tento způsob je opravdu velmi nepohodlný. Pod touchpadem naleznete ještě dvě diody. Modrou a zelenou, které zobrazují stav zapnutí a připojení do elektrické sítě.

08.JPG
Detailní pohled na touchpad

Co se týče konstrukce propojení víka se spodní částí notebooku, lépe už to snad vyřešit nemohli. Víko je připevněno dvěma válci na každé straně. Jediným problémem je, že výfuková šachta, pro odvod tepla, je umístěna v zadní části. Po otevření víka tedy fouká horký vzduch přímo na displej, takže může se lehce zahřívat. Výfuková šachta je ještě pro jistotu po levé straně. Je ale o dost menší než ta hlavní v zadu.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,