ABIT má nový zvukový systém ARCADIA

Firma ABIT představila novou řadu svých produktů v oblasti počítačové audio techniky s označením ABIT Digital Audio System. Nová řada zahrnuje zvukovou PCI kartu s kanály 5.1, dálkové ovládání a reproduktorovou soustavu zahrnující šest kusů.
Firma ABIT představila novou řadu svých produktů v oblasti počítačové audio techniky s označením ABIT Digital Audio System. Nová řada zahrnuje zvukovou PCI kartu s kanály 5.1, dálkové ovládání a reproduktorovou soustavu zahrnující šest kusů.

Komplet je určen především pro všechny uživatele s nejvyššími nároky na zvukový výkon počítače. Mezi ně firma ABIT počítá skupinu od hráčů her s podporou 3D zvuku přes příznivce DVD až po audiofily.

Zvuková karta ABIT AU-10 používá zvukový čip FM801 firmy ForteMedia, Inc. Ten podporuje výstup pro 5 + 1 zvukový kanál, přičemž karta jako celek podporuje i Dolby Digital AC3. Karta obsahuje 18bitový audio CODEC a umí maximální vzorkovací kmitočet 48 kHz. Čip dokáže hardwarově konvertovat do 44,1 a 32 kHz. Počet vstupů a výstupů je úctyhodný – mikrofonní a linkový vstup, linkový výstup, jeden G9 výstup pro reproduktory a S/PDIF optický výstup. Na kartě jsou pak interní vstupy pro AUX a pro CD mechaniku. Kromě toho má standardní 15pinový konektor pro MIDI a joystick.

Reproduktorová sada SP-50 podporuje šest kanálů podle 5.1 klasifikace (jeden subwoofer ve dřevu a pět satelitních reproduktorů v kovu). Reproduktory pochopitelně i zesilovač s napájením 100/120/230 V. Jednotlivé kanály mají různý výkon – subwoofer má 40W na 100 Hz při 10% THD a ostatní 10W při 35W na sub-bas při 10% THD. Dva kanály však mají možnost až 17W na 1 kHz při 10% THD. Satelity mají frekvenční rozsah 200 Hz až 20 kHz, střed 100 Hz – 20 kHz a sub-bas 30 – 300 Hz.

Kromě této sady je nabízena i méně výkonná s názvem ABIT SP-51 se zhruba polovičním výkonem (sub-bas 20W, satelity 2x15W nebo 5x 8W). Sub-bas má pásmo 35 – 180 Hz, satelity 180 Hz až 20 kHz. Rovněž zde je zesilovač a napájecí zdroj na 100/120/230 V.

Živě komentuje: Na trhu bude mít systém ARCADIA těžkou pozici. Více než dva roky existuje Sound Blaster Live!, který umí vlastně více, hlavně v herní oblasti. Proto je ARCADIA použitelná spíš v oblasti DVD než pro hry. Samotný zvukový čip nepatří mezi totální zvukovou špičku v této oblasti. Zajímavý je digitální optický výstup využitelný třeba pro minidisk.

Jediné, čím může ABIT útočit na zákazníky, je cena a design. Bohužel ABIT neuvádí ceny, takže tato moje poznámka je spekulací. Předpokládám, že zvuková karta bude levná. Reproduktory vzhledem k použitým materiálům (kov a dřevo) však budou mít spíš vyšší cenu a zřejmě budou mít i viditelný design. Firma ABIT na svých stránkách nemá v této chvíli bohužel žádný fotomateriál.

Nevěřím příliš siláckým přirovnáním, že systém je určen pro audiofily. O tom by se dalo mluvit, kdyby k optickému výstupu se připojil externí D/A převodník s podporou 5.1 a odpovídající zesilovač a reprosoustava se sinusovým výkonem minimálně 50W pro satelity, pro sub-bas samozřejmě více. Zvukové výkony obou soustav nebudí dojem mohutného zvuku pro absolutní audiofily, spíše pro běžné konzumenty. Bohužel zde chybí přesnější popis výkonů, bez kterého jsou uvedené informace kusé a nevypovídají o skutečných výkonech (např. objem sub-basu, jestli je výkon sinusový, hudební nebo špičkový atd.).

Zajímavá je informace o dálkovém ovládání. I zde bohužel chybí upřesnění jako kam se připojuje čidlo pro jeho příjem, co všechno se bude moci ovládat (např. CD-audio, DVD, MP3 přehrávače atd.).

Tímto zvukových systémem firma ABIT vstupuje do oblasti audio techniky, kde do této chvíle neměla jediný produkt. Jejími výrobky byly doposud základní desky, videoakcelerátory a IDE řadiče.

Váš názor Další článek: S modemem DeskLink Soft PCI 56K nepoznáte rozdíl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,