A teď už může být fotograf opravdu každý. Google rozdává zdarma špičkový software Nik Collection

  • Google zdarma uvolnil sedm fotografických programů
  • Nabídnou stovky fotografických filtrů
  • A také chytré doostření a odstranění šumu

Pokud jste si v předchozí kapitole jen posměšně odfrkli, že nemáte potřebu svým fotografiím přidávat infantilní a kýčovitý punc, pak vás rozhodně zaujme druhý a mnohem pokročilejší nástroj z balíku Nik Collection jménem Color Efex Pro 4.

559034413
Color Efex Pro nabízí desítky základních filtrů a každý z nich hromadu dalších přednastavených scén. Chcete změnit roční období fotografie? Žádný problém.

Jestli Analog Efex Pro nabídl pár desítek kamer, pak Color Efex Pro skrývá až několik set fotografických filtrů rozčleněných do několika tematických kategorií. Máte tu několik desítek základních filtrů pro přírodu, portréty, město, svatby, cestování… A každý z nich pak po rozevření nabídky skrývá několik dalších přednastavení s náhledy.

581691995 718373709
Je libo ještě větší mlhu nad Golden Gate Bridge, anebo přechodový filtr, který naopak promění milánský podvečerní smog na azuro?

Můžete simulovat teplé i studené fotografické filtry, přechodové filtry, polarizační filtry, kdy dáte větší důraz vybledlé obloze, jsou zde filtry pro zteplení scény, filtry, které z polední fotografie vytvoří podvečerní při západu slunce, filtry, které změkčí i zdramatizují kresbu, přidají do horské scény ranní mlhu a tak dále.

97208105 462847756
Je libo virtuální polarizák, anebo některý z cross-processingů?

Bez nadsázky lze konstatovat, že s trochou píle nahradí Color Efex Pro prakticky jakýkoliv skutečný fotografický filtr a vlastně i počasí a denní dobu. Jestli si fotografové doposud přáli dobré světlo, nyní by si mohli přát dobrý výběr filtrů v tomto nástroji, protože jich je tu opravdu snaž až příliš a vybrat ten nejlepší je tedy docela oříšek. 

Opět platí, že v pravém panelu můžete dodatečně upravovat nastavení filtrů a také je kombinovat.

Chcete z barevné fotografie udělat černobílou, ale základní převodníky, které jsou součástí každého editoru, vám nestačí? To je práce pro Silver Efex Pro v následující kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,