A je to tady. Stabilní verze Opery pro PC i mobil už obsahuje slíbený blokátor reklam

Norská Opera se v březnu pochlubila, že příští verze webového prohlížeče nabídne integrovaný blokátor reklam. Ten však nemá blokovat reklamy pro jejich podstatu, jak to často dělají AdBlock a jeho klony, ale Opera naopak funkci prezentuje jako akcelerační vylepšení, které zrychlí načítání stránky.

874707135 504662626
Vestavěný blokátor reklam v Opeře se snaží ignorovat pouze náročně reklamy s potenciálem zpomalit načítání a odezvy stránky. Jednoduché reklamy zůstanou.

Nyní se novinka konečně dostává do stabilní verze norského prohlížeče a integrovaný blokátor tedy najdete jak v desktopové verzi Opery, tak v té mobilní. Jelikož je blokace reklam naprogramovaná přímo do jádra prohlížeče, vývojáři slibují mnohem rychlejší filtrování webové stránky než v případě volitelných doplňků, jak je tomu u konkurence. Opera se přitom srovnává především se základním AdBlockem.

Blokátor reklam je ve výchozím stavu vypnutý

Kontroverzní vylepšení se nebude líbit především webovým vydavatelům, pro které je reklama často jediným příjmem, prozatím je ale může utěšovat skutečnost, že se tržní podíl Opery dlouhodobě pohybuje v řádu jednotek procent a blokátor reklamy ke všemu není ve výchozím stavu aktivní – surfař jej musí ručně zapnout v konfiguraci prohlížeče.

227655274
Stabilní Opera 37 již obsahuje blokátor reklamy, ve výchozím stavu je ale vypnutý

Novinka má ale určitě potenciál přilákat nové duše, přičemž Norové již brzy vypustí do stabilní verze prohlížeče také vestavěný VPN anonymizátor SurfEasy, který již dříve koupili. Integrované VPN připojení na jeden klik si můžete vyzkoušet v testovací verzi pro vývojáře a je zpravidla poměrně rychlé.

Diskuze (23) Další článek: Český Lidl spustí e-shop. Láhev vína i levnou brusku koupíte už příští rok na jaře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,