Historie | Flash Player | Adobe

A je to tady: Legendární Flash Player končí. Z webu definitivně zmizí v roce 2020

  • Web už nebude, co býval
  • Adobe oznámilo ukončení vývoje jedné z internetových legend
  • Flash Player definitivně utichne do konce roku 2020

Někteří po tom touží už celé roky, jiní si ten den ještě nedávno jen stěží dokázali představit, ale už je to černé na bílém: Společnost Adobe oznámila konec technologie Flash Player.

Ačkoliv bychom mezi čtenáři jistě našli dlouhý zástup kritiků, kteří Flash Player nenávidí jak pro jeho časté bezpečnostní problémy, tak velkou zátěž na systém, faktem zůstává, že to byl právě Flash, který již před dvaceti lety začal proměňovat statický web v interaktivní a animovaný.

A Flash v tom byl přes všechny problémy sakra dobrý! Jen díky němu se tak brzy a tak masivně rozšířilo internetové video, webové hry a mnohé interaktivní aplikace. Vždyť jeho nástupci – HTML5, WebGL a další – se na scéně objevili vlastně teprve nedávno.

Proč se vlastně Flash jmenuje Flash?

Odpovědí je pohled na jeho samotné počátky, které zmapoval web tutsplus.com. Historie webového animačního softwaru sahá do poloviny 90. let. Jeho původním autorem je totiž drobná společnost FutureWave Jonathana Gaye a Charlieho Jacksona, kteří se vrhli na vývoj vektorového animačního programu pro web.

Jmenoval se FutureSplash, a jelikož tou dobou ještě prohlížeče nepodporovaly rozšiřující plug-iny, běžel díky Javě prakticky jen v Netscape Navigatoru a byl nehorázně pomalý. O technologii se však začaly zajímat Microsoft a Disney a s pozdějším příchodem rozšiřujících modulů začal být FutureSplash stále atraktivnější.

662748700 612192129 248324563
Takto vypadaly počátky Flashe před více než dvaceti lety: FutureWave CelAnimator, později FutureFlash a konečně Flash. Foto: tutsplus.com

Na sklonku roku 1996 FutureWave koupila Macromedia a jejich prvním společným dítkem byl Flash 1.0, tedy FutureSplash. Zbytek příběhu už zná naprosto každý. Díky zrychlování internetu a zvyšování výkonu počítačů postupně jednoduché animace nahradily složitější, vývojáři začali ve Flashi psát hry a webové asynchronní aplikace, kterým se tehdejší a mnohem primitivnější HTML nemohlo rovnat, pak se na scéně objevily první flashové přehrávače videa, YouTube a v dubnu 2005 celou společnost Macromedia pohltil Adobe za úctyhodných 3,4 miliard dolarů.

Mimochodem, původní společnost FutureWave usilovala o spolupráci s Adobe už v roce 1995, hegemon na poli rastrové grafiky tehdy ale ještě neměl zájem.

2020

Flash z webu nezmizí ze dne na den. Adobe dalo komunitě dva a půl roku a během této doby slibuje jak vydávání opravných balíčků, tak i přidávání nových funkcí, ačkoliv faktem zůstává, že technologie sama již bude v klinické smrti. Kdo by proboha investoval čas a peníze do mrtvoly.

„We will stop updating and distributing the Flash Player at the end of 2020“ – Adobe

Všichni nyní naopak začnou houfně přecházet na HTML5, k čemuž by měla dopomoci i specifikace webového DRM, které nedávno potvrdilo konsorcium W3C. Na Flash Player totiž doposud spoléhají mnohé VoD služby, které argumentují právě tím, že HTML5 neumí kvůli absenci standardu napříč prohlížeči spolehlivě ochránit třeba časově omezené licence vypůjčených filmů a pořizování pirátských kopií ze samotných streamů.

V každém případě, vše skončí v závěru roku 2020, kdy by již měli být všichni připravení a Adobe přestane vydávat jakékoliv další aktualizace a opravy Flash Playeru.

Dohoda s prohlížeči

Ukončení dalšího vývoje a podpory technologie Flash bude probíhat ve spolupráci se všemi tvůrci těch nejpoužívanějších webových prohlížečů, kteří taktéž budou postupně utlumovat podporu této legendární technologie.

Konec podpory Flash Playeru tedy nelze srovnávat třeba s ukončením podpory Windows XP, které ale můžete na vlastní riziko samozřejmě dle libosti používat i nadále. Jelikož budou Flash postupně utlumovat samy prohlížeče, po dvou letech jej prostě nepřehrajete, protože Chrome, Firefox a další postupně vyřadí i samotný plug-in.

Chrome: Flash už je dnes téměř mrtvý

Flash ostatně umírá už celé roky – prakticky od chvíle, kdy se začal díky chytrým telefonům s rozměrnými displeji prosazovat mobilní web. Klíčovým okamžikem byl listopad roku 2011, kdy i kvůli odmítavého postoje Applu oznámilo Adobe ukončení dalšího vývoje přehrávače pro mobilní platformy. Následujících šest let až do dnešních dnů se pak spíše čekalo, kdy již budou HTML5 a související multimediální technologie (WebGL, WebAssembly aj.) natolik podporované, že si bude moci Adobe dovolit oznámit konec Flashe i na desktopech.

A ten okamžik skutečně nastal v pravou chvíli, podle telemetrických dat Googlu totiž přehrávání flashového obsahu kleslo za poslední tři roky o celých 80 %! Podepsal se na tom jistě i sám Google, který začal ve svém Chromu omezovat Flash Player a nutil uživatele spouštět web teprve až po klepnutí na upozornění. Tím v podstatě z pozice své tržní síly přinutil webmastery, aby se Flashe rychle zbavili.

903193911
Pokles používání Flashe mezi surfaři v Chromu/Chromiu. Zdroj: Chromium.org

Flash si nezaslouží posměch, ale přes všechny problémy uznání

Flash je tedy mrtvý. Zaslouží si posměch? To jistě ne, bylo by to totiž až příliš laciné. Flash Player posunul web ohromným skokem vpřed a již na sklonku devadesátých let minulého století přinesl do prohlížeče obsah, který dokáže jeho nástupce, HTML5, zobrazit až nyní. A to mnohdy právě díky tomu, že se vývojáři z Adobe podíleli i na návrzích nových webových standardů.

Flash Player – to nejlepší, čím přispěl – tedy bude vlastně žít dál právě v HTML5, CSS a dalších technologiích.

Flash byl roky společně se Silverlightem prakticky jediným rozumným způsobem streamování videa a filmů. I to už dnes pomalu přestává platit a VoD služby přecházejí na HTML5. Podívejte se na naší diskuzi:

Diskuze (38) Další článek: Soutěž o nejlepšího domácího robota je v plném proudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,