Prohlížeče | AdBlock | Vivaldi

A další blokující prohlížeč! Vivaldi 2.6 zamete s agresivní reklamou

Startup Vivaldi založil před třemi lety spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Opery Jon von Tetzchner. Ve čtvrtek 20. června vyšla nová verze s číslem 2.6, která je k dispozici pro všechny podporované platformy: Windows, Linux a MacOS.

Patrně nejzásadnější novinkou je funkce, která blokuje reklamy „zneužívající technologie“ a takové, jež jsou záměrně navrženy tak, aby byly zavádějící nebo rušivé. Z dalších vylepšení jmenujme filtr uložených hesel, přepracovaný přepínač uživatelských profilů nebo nástroj pro vyhledávání v rámci stránky.

Vivaldi 2.6 se představuje

„Snažíme se udržet naše uživatele v bezpečí a hodláme nadále hledat další možnosti, jak je chránit,“ uvedl v prohlášení von Tetzchner. „Způsob, jakým jsme implementovali funkci [blokování reklam], je podnětným krokem směrem k menšímu spoléhání se na služby třetích stran.“

Prohlížeč bude jako agresivní vyhodnocovat například prvky webové stránky, které svým provedením budou napodobovat chat, oblasti s průhledným pozadím, svádějící uživatele ke klepnutí, a podobné zavádějící chování. Sledovat bude také pokusy o manipulaci s historií, sociální inženýrství, automatické přesměrování, změnu ukazatele myši a snahy o instalaci malwaru nebo nežádoucího softwaru.

Nastavení blokování zavádějících reklam 
Nastavení blokování zavádějících reklam

K určení, zda blokovat reklamu na stránkách, používá Vivaldi seznam blokovaných webů od Googlu, který ale v rámci snahy o co nejvyšší míru soukromí hostí na svém vlastním serveru. Uživatelé mohou tuto funkci zakázat v sekci Nastavení-Soukromí-Blokování obsahu.

Je však třeba poznamenat, že funkce nebude blokovat veškerou reklamu, se kterou se setkáváme na internetu. Ochrana proti zavádějícím reklamám doplňuje režim soukromého surfování, který brání webovým stránkám v ukládání souborů cookie a dalších identifikačních dat.

Další novinky

Další vylepšení Vivaldi 2.6 se týká uživatelských profilů, kde přibylo několik možností přizpůsobení. Uživatelé nyní mohou používat více účtů, aniž by se museli přihlašovat do operačního systému nebo udržovat oddělené instalace prohlížeče. Kromě toho mohou upravovat avatary spojené s účty a přidávat nebo odstraňovat profily.

Další vylepšení Vivaldi 2.6 se týká uživatelských profilů 
Další vylepšení Vivaldi 2.6 se týká uživatelských profilů

Výše zmíněný filtr hesel je možné aktivovat z obrazovky Ochrana osobních údajů v Nastavení. Funguje tak, že po zadání vyhledávacího výrazu vyfiltruje přístupové údaje podle názvů účtů a webových stránek.

Aktuální verze prohlížeče také zobrazuje indikátor otevřených, ale dosud nenavštívených stránek a nástroj „Najít na stránce“, který se aktivuje klávesovou zkratkou Ctrl+Enter. Vivaldi 2.6 je již k dispozici prostřednictvím funkce automatické aktualizace i na webových stránkách.

Vivaldi ani zdaleka nepatří mezi nejoblíbenější webové prohlížeče – v březnu měl méně než milion aktivních uživatelů. Nyní spoléhá především na mobilní verzi pro Android, která by se měla objevit v průběhu letošního roku. Díky němu má mít šanci na dosažení hranice 5 milionů aktivních uživatelů měsíčně, kterou potřebuje k dosažení ziskovosti.

Diskuze (9) Další článek: Affinity Publisher je další konkurence pro Adobe. Program pro DTP za směšnou tisícovku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,