8 nejlepších výkonných notebooků na doma [redaktoři radí]

Plánujete si koupit nový notebook, který bude převážně plnit úlohu domácího počítače? Poradíme vám, co se v tomto segmentu aktuálně nabízí a doporučíme konkrétní modely.

Na jaře přichází na trh nové modely počítačů i jiné elektroniky. Abyste se vyznali v aktuální nabídce a vybrali to nejlepší, poradíme vám i s kolegy z ostatních redakcí, co se aktuálně vyplatí koupit. Na Živě.cz dnes začínáme velkými notebooky. Jednotlivé doporučené produkty jsou vždy řazeny od nejlevnějšího po nejdražší.

Při výběru notebooku pro domácí použití jsou dva faktory, které hrají největší roli. Je to velikost displeje, kterou není nutné nijak omezovat a naopak je zde rozměr alespoň 15" vítaný, a potom výkon, aby notebook zvládnul většinu operací, které bychom požadovali po klasickém stolním počítači.

Pokud hledáte notebook, který nebudete denně přenášet a většinu času stráví na pracovním stole, zvolte větší velikost a vyvarujte se účelově úsporným řešením. Konkrétně se například vyhněte procesorům Intel BayTrail, tedy Atomy a slabými Celerony či Pentii s označením N. Jedná se o úsporné procesory určené primárně pro menší mobilní zařízení, ale výrobci je časo dávají i do klasických notebooků, protože jsou levné. U klasického notebooku však předpokládáme provoz s více aplikacemi a tyto procesory si zde brzy sáhnou na vrchol svých možností i při kancelářské práci.

Dále pozor na ceny. Situace na trhu s IT bohužel odráží současný vývoj kurzu české koruny vůči dolaru a ceny většiny výrobků adekvátně vzrostly. U notebooků to ale není až tak patrné, na trhu se míchají staré levné zásoby s novými modely. A právě u některých novějších modelů můžete oproti adekvátním loňským modelům narazit buď na vyšší cenu anebo slabší výbavu. Ale pozor, dochází i k přímému zdražování.

Nejlevnější použitelný notebook s patnáctipalcovou úhlopříčkou dnes přijde minimálně na 10 000 Kč. Výběr je ale pestrý a i v nejlevnější kategorii je z čeho vybírat. Neopomíjejte ale ani alternativy – za deset tisíc je doporučeníhodný třeba Chromebook, který je na primárně internetové využití naprosto ideální. Nebojte se třeba ani Linuxu, někteří výrobci nabízí notebooky bez Windows citelně levněji. Pokud vyžadujete slušný notebook s Windows, musíte počítat s investicí alespoň 13 000 Kč.

Odkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu Alza.cz. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Acer Chromebook 15: Základ na internet

Aktuální cena: 9 990 Kč

Kdo má notebook především na prohlížení internetu a od počítače očekává hlavně rychlý chod webového prohlížeče, ten ať zvolí Chromebook. Nabídne kvalitní displej, svižný systém a pohodlné surfování. Nabídka aplikací už se dost rozšířila a ledacos můžete dělat i offline, závislost Chrome OS na internetu je trochu předsudek.

acer-chromebook-15-cb5-571-white-front-up-left-angle-start-bar.jpg
Designově je Chromebook hodně podobný na řadu E, bílá barva mu ale sluší

Pro domácí využití můžeme doporučit patnáctipalcový Acer Chromebook 15. Má dostatečně velkou úhlopříčku displeje, aby většině uživatelů postačil i bez externího monitoru a navíc poskytuje pohodlní Full HD rozlišení a IPS technologie.

Proč doporučujeme

  • nízká cena
  • full HD IPS displej
  • svižný systém
  • dlouhá výdrž

Omezení zde může představovat malé 32GB flashové úložiště, nenáročný uživatel si ale vystačí. Pro případné rozšíření paměti může posloužit integrovaný slot na SD karty.

Operační paměť notebooku bude sloužit zejména pro prohlížeč. Kapacita 4 GB mu bude pohodlně stačit pro pohodlný běh mnoha záložek najednou. Notebook má s novým procesorem Intel Celeron Dual Core 3205U z řady Broadwell dostatek výkonu pro rychlý chod systému a zároveň zajišťuje solidní výdrž.

Acer_Chromebook_15__CB5-571__open_slightly_left_facing.0.jpgAcer-Chromebook-15-CB5-571_flat.jpg
V horním růžku na zadní straně je viditelné označení pro Chromebooky

Hmotnost 2,2 kg nedělá z notebooku nikterak lehký stroj, ale v rámci běžných patnáctek patří mezi ty lehčí. Konstrukce je z plastu, který je ale solidně zpracovaný a provedení si zaslouží pochvalu. Ne každéhmu ale bude vyhovovat výhradně bílé provedení.

Ve výbavě notebooku nechybí rychlá WiFi 802.11 ac a Bluetooth 4.0. Grafický výstup má notebook jen jeden, a to digitální HDMI. V základní výbavě je také webkamera s mikrofonem pro internetové volání, dva USB porty (z toho jeden USB 3.0) a kombinovaný jack pro audio.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,