8 alternativních nabídek Start pro Windows 8

Nejviditelnější novinkou Windows 8 je pochopitelně Metro, se kterým má problém nejeden konzervativnější a náročnější uživatel. Existují ale programy, které vrátí klasický Start.
Kapitoly článku

Těmto programům se spíše vyhněte

Na internetu najdete hromadu dalších alternativních nabídek, jejich kvalita a grafické zpracování je už ale často poněkud sporná. Některé vysloveně nedoporučuji, poněvadž tropí neplechu.

7. Start Button 8 / Start Menu X

Jednou z těchto kontroverzních nabídek je třeba Start Menu X, který je k dispozici i pod názvem Start Button 8, takže se těší velmi dobré indexaci v Googlu a možná na něj narazíte jako na prvního hráče. V základní podobě je nabídka bezplatná, ve verzi Pro se pak cena vyšplhá až na několik stokorun.

Start Button 8.png
První setkání s nabídkou Start Menu X dopadlo takto...

V čem je problém? Nabídka sice umožňuje použít zábavnou ikonku v hlavním panelu třeba se zeleným prasátkem z Angry Birds, jinak je to ale velmi překombinovaný program, který toho umí až příliš. Po instalaci tedy získáte několik dalších aplikací včetně editoru skinů. Jestli požadujte po nabídce Start právě toto, hurá do toho. Druhý problém možná potkal pouze mě, ale ve výchozím stavu se nabídka zobrazovala ve špatném rohu a v podivně roztáhnutém okně. Ne, to poslední co od nabídky Start požaduji, je její komplikovaná konfigurace.

8. viStart

Nakonec musím ještě varovat před původně docela nadějnou nabídkou viStart. Před pár měsíci se o ní mluvilo jako o silné konkurenci pro Start8, nakonec se však z programu vyklubal typický bloatware. Při instalaci se vám do počítače nainstalují zbytečné programy. Instalátor před nimi sice varuje, odškrtávací políčko ale chybí. Program jsem ke všemu na pracovním notebooku ani nedokázal spustit. Výše jmenované nabídky rozhodně poskytují lepší servis a nikdo od alternativního Startu nechce, aby se do systému dostalo i zbytečné smetí.

viStart.png
Takto má vypadat viStart, ale za cenu bloatwaru...

Co se vyplatí?

Jaká je tedy nejlepší volba? Poctivě jsem si všechny nabídky nainstaloval a mám jasno. Pokud hodláte za nabídku utratit nějakou korunu, nejlepší poměr cena/výkon s přehledem poskytuje Start8 od Stardocku. Pokud naopak hledáte bezplatné řešení a nehodláte příliš experimentovat, bez problému poslouží StartW8 a IObit Start Menu 8.

Vyzkoušeli jste nějaké další nabídky? Preferujete něco jiného? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,