Hardware | Klávesnice

7 věcí, které jste o své klávesnici možná vůbec netušili

  • Název některých kláves zůstává stejný od dob psacích strojů
  • Escape už dávno neslouží svému původnímu významu
  • Proč mají Češi přehozené Z a Y?

6. F-klávesy pochází z prastaré kalkulačky od HP

Horní řada funkčních kláves je tradiční výbavou klávesnice, ale postupně se setkáváme s tím, že jsou funkce nahrazovány rychlým přístupem k různým funkcím. A u některých notebooků už zmizela úplně. Že by už nebyly potřeba, k čemu tedy jsou? 

Stiskem klávesy dojde k vyvolání speciální funkce, která je ke klávese přiřazena. Je to zkrátka rychlé spouštění funkcí a odtud také to označení F.

ufo.png
F-klávesy našly využití u souborového správce DOS Navigator, později pak i ve Windows a dalších systémech a programech

Poprvé byly použity u výkonných kalkulaček společnosti HP, konkrétně u modelu HP 9810A z roku 1971. Zde sloužily jako programovatelná sada kláves, u kterých bylo možno přednastavit jejich konkrétní funkci, dle potřeby uživatele. Tento trend později převzalo i IBM a sadu funkčních kláves začalo umísťovat i na klávesnice ke svým počítačům.

Příklad jejich využití v nedávné historii může být správce souborů DOS Navigator pro operační systém DOS. Zde F-klávesy sloužily pro rychlé kopírování souborů, vytváření složek, či náhled do obsahu souboru. Stejné funkce využívá i dnes stále velmi populární souborový manažer Total Commander.

9810n3qs.jpg
Kalkulátor od HP, u kterého byly poprvé použity klávesy s tímto označením

Funkční klávesy se také používají při startu počítače pro vyvolání alternativních nabídek nebo pro vstup do nastavení BIOSu. U současných počítačů a notebooků obsazují vrchní řadu kláves zejména rychlé funkce jako je změna jasu obrazovky, ovládání hudebního přehrávače nebo ztlumení reproduktorů. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,