7 Taskbar Tweaker: Přizpůsobte si panel ve Windows 7

Nevyhovuje vám základní podoba, chování a schopnosti hlavního panelu ve Windows 7? Můžete použít malinkou a bezplatnou utilitku k přizpůsobení klíčových funkcí.

Problémy se seskupováním ikon, pořadím jejich zobrazování, nedostatečné možnost nastavení panelu a mnoho dalších neduhů je jedním z bodů, kteří kritici Windows 7 často zmiňují. Elegantním řešením je použití nástroje 7 Taskbar Tweaker, který vychází vstříc nespokojeným uživatelům jednoduchým oknem s nastavením a vlastními zásahy do registru Windows. Přestože je používání programu bezpečné, hrátky s registrem jisté riziko obsahují, je tedy vhodné provést zálohu pro případ nouze.

Jedno okno, několik možností

7 Taskbar Tweaker se po svém prvním spuštění přihlásí malou ikonkou v panelu u hodin. Kliknutím na ni dojde k zobrazení hlavního okna programu, které nabízí ty nejdůležitější možnosti úprav. Na prvním místě se jedná o ovládání pomocí tlačítek myši, přičemž zejména u stlačení kolečka lze vybrat z více variant. Standardní otevření nového okna programu po kliknutí na ikonu v panelu se dá nahradit přiblížením, minimalizací či zavřením.

sshot-1a.png 
Ikonka aplikace.

Použití prostředního tlačítka na celý panel může podle nabídky aplikace vyvolat buďto okno Taskbar Tweakeru, nebo zobrazit plochu (to lze provést i klávesovou zkratkou). Nastavení seskupování je již o něco detailnější. Určit můžete seskupení podle ID aplikace (tedy seskupení oken stejného programu), zákaz seskupování, vynucení spojování, odpojování při přejetí myši nad ikonou, způsob manipulace se seskupenými ikonami atd.

sshot-1.png 
Hlavní okno s nastavením panelu.

Nastavit se dá také tažení celé skupiny ikon pomocí pravého myšítka, zákaz náhledu oken při najetí kurzoru myši, odstranění mezery mezi jednotlivými ikonami v panelu či otvírání připnutých aplikací pouze pomocí dvojkliku levým myšítkem jako u ikon na ploše.

Ještě do detailu

Mimo hlavní okno programu se uživatel může dostat ještě k další zásobárně funkcí pod názvem Taskbar Inspector. Zde je možné nastavit chování ikon a seskupování zvlášť pro každou aplikaci, která je zrovna toho času v hlavním panelu přítomna. Chcete mít všechny ikony IM klienta otevřeny vedle sebe? Není problém na něj kliknout a zakliknout řádek pro neshromažďování ikon tohoto konkrétního programu. Ostatní se budou dál chovat podle obecného nastavení.

sshot-2.png 
Taskbar Inspector.

Pohrát si můžete také se změnou ID jednotlivých oken, díky čemuž lze seskupovat okna různých aplikací. Nechybí ani možnost pro minimalizaci, maximalizaci a zavření kteréhokoli spuštěného okna. Vzhledem k tomu, že se jedná o minimalistický nástroj, není nutné, aby obsahoval nějaké široké možnosti vlastního nastavení. Uživatel se tak bude muset spokojit pouze s výběrem jazyka (čeština bohužel chybí), automatickým zapnutím při startu a skrýváním ikony aplikace.

sshot-3.png 
Základní nastavení programu.

Pokud vás tedy pálí problémy s hlavním panelem ve Windows 7, můžete je účinně, bezplatně a velice rychle vyřešit pomocí jednoduše ovladatelného a jednoúčelového programu 7 Taskbar Tweaker.

Diskuze (17) Další článek: IBM má největší diskový úložný systém s kapacitou 120 PB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,