7 míst, kde sehnat nejhezčí tapety pro Windows

Tapety, tapety, tapety. Je jich plný internet, přestože je na počítači zpravidla překrývá nějaké okno. Podívejte se na výběr katalogů těch nejpodařenějších wallpaperů.

Přestože máme pracovní plochu počítače většinu času překrytou alespoň jedním oknem a v době prohlížečové zpravidla i maximalizovaným, každý chce mít na desktopu nějakou pěknou tapetu. Jenže kde tu nejlepší najít?

Možná mi odpovíte, že přeci stačí do Googlu zadat klíčové slovíčko „wallpaper“ a získám seznam nejméně několika tisíců katalogů, jenže v tom je právě zakopaný pes. Každý druhý takový web je zaneřáděný vyskakujícími okénky, je to oblíbený cíl pro leckterý malware, povětšinou zde narazíte na nekvalitní a infantilní fotografie nebo to rovnou zabije otřesná kvalita webového rozhraní, které vám nedává žádnou možnost sofistikovanějšího výběru.

tapeta.jpg  tapeta2.png
Vysněný prázdný desktop a každodenní realita – tapetu vidím jen díky průhlednému hlavnímu panelu

Pořádný katalog tapet musí mít samozřejmě databází snímků, z jejichž kvality se posadíte na zadek. Musí mít ale také vyhledávání a výběr z více rozlišení. Pokud takový web nabídne i verze pro mobilní displeje včetně Androidu s virutálními plochami, už se blížíme k teoretickému ideálu.

Pomohli jste nám vybrat několik takových katalogů a tady jsou. Nejsou seřazené od nejlepšího po nejhorší, to totiž ani moc dobře nejde. Jsou to spíše zástupci různých typů katalogů, kterých je opravdu ohromné množství.

Interfacelift – kvalitní krajinky

web: www.interfacelift.com

Interfacelift při orientaci možná vyžaduje trošku toho vnitřního geeka, nabízí ale poměrně kvalitní fotografie a hromadu filtrů. Tento katalog se téměř výhradně orientuje na krajinky a vůbec reálné scenérie, takže se zpravidla dozvíte, kde byla fotografie skutečně pořízena. Nechybí fulltextový vyhledávač, vyhledávání pomocí klíčových slov a především to nejdůležitější – připravené řezy pro různé rozlišení, poměry stran a zařízení. Každá fotografie je tedy ořezaná jak pro téměř libovolné monitory pro desktop, tak pro chytré mobily včetně virtuálních ploch na Androidu.

interfacelift web.png
Filtrovat, filtrovat, filtrovat... To je naše heslo
interfacelift.png interfacelift.png interfacelift.pnginterfacelift.png interfacelift.png interfacelift.png
interfacelift.png interfacelift.png interfacelift.png
Typické tapety z katalogu Interfacelift plné HDR

Pickywallpapers – pro každé zařízení

Web: www.pickywallpapers.com

Tento katalog nabízí přehlednou šachovnici miniatur a řezy pro hromadu zařízení včetně e-inkové čtečky Kindle. Jeho rozhraní je docela přehledné a orinetuje se už na všechny žánry tapet.

pickywallpapers.png
Řez snad pro každý displej
pcikywallpapers.png pickywallpapers.png pickywallpapers.png pickywallpapers.pngpickywallpapers.png pickywallpapers.png pickywallpapers.png pickywallpapers.png
pickywallpapers.png picky wallpapers.png picky wallpapers.png picky wallpapers.png
Typické apety z katalogu Picky Wallpapers

Vladstudio – naprostý originál, za který si připlatíte

Web: www.vladstudio.com

Vladstudio je moje oblíbená zásobárna tapet. Je to rozhodně prémiový katalog, všechny obrázky totiž ve Photoshopu maluje ruský grafik Vlad Gerasimov. Díky této přidané hodnotě jsou ale zdarma jen některá rozlišení a za ty větší a specifičtější se často platí – musíte mít prémiový účet. Na stranu druhou, toto je už skutečně nezaměnitelná ruční práce a naprostý originál. Vlad upravuje řezy v podstatě pro všechna myslitelná rozlišení včetně mobilních displejů, poskytuje přístup ke zdrojovým PSD souborům, celé rozhraní je i v češtině a to nejdůležitější – Vlad Gerasimov vám i odpoví na e-mail, pokud budete mít nějaké speciální přání.

vladstudio.png
Malůvky z Vladstudia mají unikátní rukopis a řez pro libovolný displej
vladstudio.png vladstudio.png vladstudio.png
vladstudio.png vladstudio.png vladstudio.png
vladstudio.png vladstudio.png vladstudio.png
Typické malůvky od Vlada Gerasimova

Thepaperwall – tapetová všehochuť

Web: www.thepaperwall.com

The Paper Wall svým moderním rozhraním připomíná katalog Picky Wallpapers, jeho databáze je ale mnohem rozsáhlejší, nechybí hledání pomocí klíčových slov a slušná zásoba panoramatických tapet pro více monitorů vedle sebe. Fotografie samozřejmě můžete filtrovat i podle rozlišení, nicméně jednotlivé snímky už jsou zpravidla jen v jednom rozlišení, ořezat si je tedy budete muset sami (třeba pro mobil).

the paper wall.png
Katalog tapet The Paper Wall a jeho rozhraní
thepaperwall.png thepaperwall.png thepaperwall.png thepaperwall.png
thepaperwall.png thepaperwall.png thepaperwall.png thepaperwall.png
The Paper Wall nemá jedno téma. Je to guláš naprosto všeho.

HDwallpapers – hromada HD tapet

Web: www.hdwallpapers.in

Tento web se v mnohém podobá katalogu Interfacelift, nabízí ale více kategorií a orientuje se hlavně na HD rozlišení. Ve FullHD nicméně nejsou zdaleka všechny snímky. Stejně jako některé předchozí weby nabízí hledání pomocí klíčových slov.

hdwallpapers.png
Tento web se na první pohled podobá Interfaceliftu
hdwallpapers.png hdwallpapers.png hdwallpapers.png
hdwallpapers.png hdwallpapers.png  hdwallpapers.png
Další plejadá tapet – krajinky i ženy

Freewallpapersbox – jednoduchá orientace

Web: www.freewallpapersbox.com

Klasický design, přehledná navigace, fulltextové i klíčové hledání a fotografie s řezy o několika rozlišeních. Z designu webu se na zadek neposadíte, ale tapet je tu hromada.

free wallpapers box.png
Klasický katalog
fwb.png fwb.png fwb.png fwb.png
fwb.png fwb.png fwb.png fwb.png
Klasická všehochuť
 

Google – proč to dělat složitě?

Web: Google Images

Google je vyhledávač, má dostatečně velký index obrázků, nabízí hledání podle přesně zadaného rozlišení, hledání podle převládající barvy a další speciality. Pokud jste tedy na předcházejících službách nenalezli nic světoborného, stačí použít prostě vyhledávač, nastavit filtr rozlišení třeba na 1 680 × 1 050 pixelů a Google na vás vyplivne stovky a tisíce obrázků.

google images.png
Hledáte obří panoramatickou tapetu pro dva monitory vedle sebe? Stačí použít Google s adekvátními parametry.

A kde je ten zbytek?

Chybí zde váš oblíbený zdroj tapet? Když jsem se komunity zeptal, kde čerpá snímky na plochu, nabídli jste mi několik desítek podobných webů. Pokud tedy stále nejste spokojeni, podívejte se do diskuze pod mým původním příspěvkem na síti Google+ (nemusíte být registrovaní).

Namátkou třeba:

Pokud nějaký pěkný katalog chybí i tam, podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem.

Diskuze (56) Další článek: Facebook je na burze. Má hodnotu přes 110 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,