64bitová Opera a zásuvné moduly v samostatném procesu

Ještě před Vánocemi vývojáři vydali speciální alpha verzi Opery 12. Nabízí běh zásuvných modulů v samostatném procesu. Když některý modul zhavaruje, nespadne celá Opera, ale s nově otevřenou záložkou (listem) se modul znovu načte. Kromě stability to může mít pozitivní vliv na bezpečnost.

Vývojáři hovoří o tom, že dle statistiky pádů Opery je častou příčinou právě nestabilita zásuvných modulů. Již dříve oddělili moduly od Opery na Linuxu a FreeBSD. Teď tuto možnost nabídli pro ostatní platformy, byť zatím v testovací verzi.

O počítačích, IT a internetu - Živě.cz - Opera Labs.png
 64bitová verze Opery a zásuvné moduly v samostatném procesu

Druhou významnou novinkou je 64bitová verze Opery. Už na ní pracovali delší dobu, nechtěli ji ale vydat do doby, než vyřeší jednoduchou práci s moduly. Je nutné ocenit, že vývojáři mysleli na uživatele – žonglování s 64bitovou Operou mezi (ne)dostupnými moduly by uživatele naštvalo. Díky oddělení modulů do samostatného procesu přišlo jednoduché řešení – možnost využívat 32bitové zásuvné moduly v 64bitovém procesu Opery.

Letos úplně poslední testovací verzi si stáhněte z oficiálních stránek. Nainstaluje se mimo stabilní Operu, můžete proto obě provozovat současně. Při instalaci je vhodné zaktualizovat Flash na nejnovější verzi; u starších mohou nastat problémy s výkonem.

Diskuze (22) Další článek: České kurzy zdarma na Microsoft Virtual Academy!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,