6 speciálních PC na doma k práci i na hraní [Vánoce 2015]

  • Nejmenší počítač se systémem pořídíte už za necelé čtyři tisíce
  • Poradíme jaký stroj zvolit, když vás nebaví Windows
  • Vybrali jsme herní sestavu pro ty, které nebaví stavba PC

Intel Compute Stick: počítač v tyčince

Cena: 3 790 Kč

Zatímco Raspberry Pi je spíše kutilskou záležitostí a použití místo tradičního počítače je trochu sporné, tyčinka Intel Compute Stick je plně použitelným počítačem. Z miniaturního těla trčí pouze HDMI konektor, který stačí zapojit do monitoru a začít fungovat s běžným desktopovým Windows 10.

Intel vybavil Compute Stick hardwarem, který tradičně vídáme v tabletech s Windows. O výpočetní výkon se tedy stará Intel Atom Z3735F se základní pracovní frekvencí 1,33 GHz a maximem na 1,83 GHz. Zajímavostí je, že i v takto miniaturním těle se nachází větrák chladící procesor. Při běžné zátěži je však v klidu a i při chodu o něm příliš neuslyšíte. Procesor doplňuje operační paměť s kapacitou 2 GB a pro systém i aplikace slouží 32GB interní úložiště typu eMMC. Naštěstí má Compute Stick i slot na paměťovou kartu formátu microSD a prostor pro data lze tedy snadno rozšířit.

intel.jpg
Ačkoliv se to nezdá, i do takto malého těla nacpal Intel větráček

Na boku tyčinky je USB konektor klasického formátu a po připojení USB hubu (ideálně napájeného) se otvírá cesta pro připojení externích periferií. Myš a klávesnici přitom můžete použít v bezdrátových verzích, Compute Stick si rozumí s Bluetooth.

Intel Compute Stick je jistě dobrou volbou k televizi, kde zastane funkci multimediálního přehrávače a bez problémů zvládne i Full HD videa z Youtube. Použití jako kancelářského počítače je na hraně. Bude stačit na brouzdání na internetu, tvorbu textu nebo prezentací v kancelářském balíku, avšak tyto aktivity se nesmějí moc kombinovat. Brzy totiž narazíte na strop operační paměti a výkonu slabého procesoru. Určitě se však jedná o nejmenší použitelný počítač s Windows 10.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,