6 speciálních PC na doma k práci i na hraní [Vánoce 2015]

  • Nejmenší počítač se systémem pořídíte už za necelé čtyři tisíce
  • Poradíme jaký stroj zvolit, když vás nebaví Windows
  • Vybrali jsme herní sestavu pro ty, které nebaví stavba PC

HAL3000 MČR Pro 2016: na pořádné hraní

Cena (bez systému): 27 590 Kč
Cena (s Windows 10): 30 990 Kč

Co by to bylo za výběr speciálních domácích sestav bez pořádného herního železa. Zatímco v nedávné minulosti se značkovým sestavám příliš nedařilo a každý si chtěl počítač postavit sám, aktuálně zažívají hotové sestavy malou renesanci. A není se čemu divit, výrobci stlačili ceny velmi nízko, a tak se mnohdy domácí skládání nemusí ani vyplatit. Pokud navíc dostanete i servis či prodlouženou záruku, je hotová sestava lepší volbou.

Mezi tradiční české dodavatele sestav patří dlouhodobě HAL3000, jehož zástupce jsme zvolili do našeho výběru. Poměr ceny a výkonu v cenové hladině kolem třiceti tisíc se zde jeví nejlepší. Ačkoli jsme přímo tento kus netestovali, jiné sestavy HAL3000 nemají problém s optimalizací či provedením kabeláže. Problémy tedy nečekáme ani zde.  

PCHS2074-0.jpg
HAL3000 nechal skříň potisknout herními motivy. Najdete na něm výjevy z Counter Strike, Starcraftu, WoW nebo Heartstonu

Vše je poskládané v kvalitní skříni SilentiumPC, která pomůže se snadným vyvázáním kabelů, skryje zdroj a disk a v případě budoucího upgradu je připravena pro instalaci vodního chlazení. Regulovatelné ventilátory jsou příjemně tiché a nebudou rušit ani v zátěži.

Důležitý je však hardware uvnitř skříně, který se povedlo dobře vyvážit. Procesor Intel Core i5-6500 (3,2 GHz) je doplněn o paměť HyperX Fury s kapacitou 16 GB. Pro systém je určen SSD disk od stejné značky s kapacitou 120 GB a pro data terabajtový WD Caviar Blue.

A nakonec to nejdůležitější – grafická karta MSI GTX 960 Gaming (4 GB). Pro hraní ve Full HD při plných detailech bude sestava plně dostačovat několik let, u vyššího rozlišení však budou přicházet kompromisy již nyní. Pokud byste přeci jen toužili po výkonnějším železe, HAL má v nabídce ještě dražší sestavu MČR Extreme, v níž použil grafiku GTX 970.

PCHS2074-2.jpgPCHS2074-5.jpg
Vyvazování kabelů je další činnost, které vás nákup hotové sestavy ušetří. HAL3000 dbá i kvůli bočnici s oknem na vnitřní vzhled

HAL3000 ke svým sestavám nabízí tříletou záruku se servisem, který by měl vyřešit problémy do desíti dnů včetně vyzvednutí sestavy a následné dopravy zpět. Pokud si stejnou sestavu postavíte doma, ušetříte nějakých 1 500 Kč, avšak přijdete o prodlouženou záruku a třeba taky o herní potisk skříně.

Ale postavit si vlastní počítač, to má své nezaměnitelné kouzlo. Pokud souhlasíte a chcete se pustit do sestavení vlastní sestavy, pak vám s výběrem jednotlivých komponent poradíme 13. prosince.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,