6 nejlepších alternativ správce procesů ve Windows

Standardní správce procesů nenabízí příliš mnoho funkcí. Některé aplikace doplňují funkce a zlepšují tak práci s aktivními procesy, poskytují více informací atd. Která je ta nejlepší?

Na fóru Živě.cz jsme založili diskuzi, jejímž cílem bylo vytvořit seznam těch nejlepších programů pro správu procesů, tedy tzv. task managerů. Podle názoru několika čtenářů vůbec takový program není třeba. Vystačí si s funkcemi klasického správce, který v novějších verzích Windows plně vyhovuje jejich potřebám. Takový přístup má např. diskutující s přezdívkou dawe xxx, který nechce další program s několika tlačítky navíc, co mu poběží na pozadí.

Jiní čtenáři ale měli odlišný názor a na fóru zmínili celou řadu různých nástrojů. Některé se od sebe lišily více, jiné méně, a jejich rozlišení je tak často spíše otázkou vkusu a subjektivních požadavků, než obecného měřítka kvality. Na tak specializovaném druhu softwaru totiž není příliš mnoho možností, jakým směrem se ubrat a jaké funkce doplnit. Přesto můžete svého favorita podpořit v přiložené anketě a pomoci tím ostatním čtenářům vybrat ten nejlepší program.

1. Process Explorer

Nejčastěji zmiňovaným a doporučovaným programem na post toho nejlepšího správce procesů v diskusi byl Process Explorer. I méně zkušený uživatel se v něm rychle zorientuje a nalezne přehled aktuálně běžících procesů, navíc ve stromové struktuře. To je velké plus oproti standardnímu správci úloh, protože díky tomu uživatel pozná, který proces má jaké vnořené procesy, co na čem závisí apod.

process-explorer.jpg

Process Explorer dále poskytuje detailní informace o vytížení operační paměti i procesoru jednotlivými úlohami, takže ty náročné a nehodící můžete kdykoli lehce ukončit. Aplikace také detailně vybrané procesy identifikuje, včetně jejich autora. Zjistit se dá rovněž návaznost procesů na síťová spojení a nechybí ani detailní statistiky o vytížení počítače. Process Explorer doporučili čtenáři jadus, randomofamber, a také Miroslav Pragl.

2. System Explorer

Bezplatná a česky komunikující utilitka, která v jediném okně dokáže procesy v případě jejich problémů rychle vypnout, zjistit o nich, nakolik využívají procesor a operační paměť, lze také určit jejich prioritu i afinitu, ukončit celý procesní strom, nechat jej obnovit či nastavit způsob startu. Program navíc automaticky dodá informace o tom, jestli je konkrétní proces či soubor hodnocen on-line databází jako bezpečný či neznámý. Dá se také zkontrolovat pomocí internetových služeb VirusTotal.com či VirusScan.jotti.org.

system-explorer.png

Program nabízí také další funkce, třeba monitorování výkonu procesoru, operační paměti či sítě. Jiná záložka nabízí seznam služeb, další zase aktuální připojení k internetu, zobrazení otevřených oken nebo soupis aplikací spouštěných po startu s možností jejich úpravy. Také je možné získat přehled o nainstalovaných ovladačích. V programu ještě najdete detailní historii o činnosti toho kterého procesu a funkci pro vytvoření otisků. Těmi je myšleno nasnímání struktury souborů či podoby registru, přičemž více takových otisků poté v aplikaci můžete mezi sebou porovnávat a hledat případné změn. System Explorer doporučil Kajmik.

3. Process Lasso

Aplikace určená pro pokročilou správu běžících procesů a automatizaci některých úkonů. Je např. možné si nastavit, aby byly ukončovány či omezovány ty procesy, které potřebují mnoho procesorových cyklů a zatěžují tak systém, nebo určit implicitní prioritu procesů, která bude i uložena, či interval vyčkání před vypnutím úlohy. Výhodou aplikace je nízký záběr systémových prostředků už kvůli tomu, že je možné, aby běžela bez grafického prostředí.

process-lasso.png

Pokud chcete svěřit stabilitu systémů a vyvážení běhu procesů do rukou toho programu, nabízí vám technologii ProBalance, která optimalizuje priority procesů k zisku nejnižší zátěže CPU. V diskusi Process Lasso podpořil memnon666 s tím, že nabízí značné možnosti vylepšení, např. mód pro počítačové hráče, omezení nenasytných procesů atd.

4. Ashampoo WinOptimizer

Ashampoo je známý výrobce softwaru nejrůznějšího použití. Ze své pestré palety programů nabízí také balíček určený k optimalizaci chodu počítače. Nejedná se tak pouze o rozšířeného správce procesů, ale obsahuje rovněž testovač výkonu PC, nástroj pro správu pracovní plochy (přesun ikon, zprůhlednění oken atd.), defragmentátor disku, tweakovací utilitu pro přizpůsobení operačního systému a základních programů a samozřejmě také manažer procesů.

ashampoo.png

Posledně zmiňovaný nabízí standardní úkony nativního správce s tím, že doplňuje celou řadu doprovodných informací a stará se o správný chod systému. Velkým podporovatelem programu na fóru byl diskutující Dr.No64. Ten vyzdvihuje funkce tvorby profilů pro procesy s různými prioritami či synchronizace s jednotlivými vlákny.

5. Process Hacker

Velice jednoduchý a nenáročný task manager, který umožňuje detailní prohlížení a správu procesů, jejich vazeb, modulů a nároků na operační paměť. Užitečnými funkcemi pro náročnější uživatele jsou vyhledávání procesů v paměti pomocí sekvence bytů, textových řetězců nebo regulérních přípon. Process Hacker se také chlubí efektivním a rychlým ukončováním problémových procesů. Již jednou citovaný uživatel Kajmik tento program zmínil jako zajímavou alternativu vůči Process Exploreru a System Exploreru.

process-hacker.jpg

6. Ultimate Process Manager

Na závěr si ještě představíme populární český produkt, který je určen především jako bezpečnostní nástroj k likvidaci problematických procesů. Ty dokáže vypnout, zmrazit po určitou dobu a úplně zničit (vypnout a vymazat z počítače). To navíc zvládne udělat s celým stromem procesů. Zobrazí také informace o procesu dostupné v počítači, ale také získaných prověřením na internetu.

 

ultimate.png

Program rovněž obsahuje celou řadu podružných funkcí typu práce s programy spouštěnými při startu Windows, správy služeb, výpisu ovladačů, hledání modulů DLL v paměti systému, výpisu blokací do RegEditu, pokud je nějaký virus vytvoří, možnost skriptování pro ovládání na dálku apod.

 

Diskuze (8) Další článek: Týden Živě 151: Socl, budoucnost GUI a Music

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,