Procesory | Intel

5GHz procesor Intel Core i9-9900KS se začal prodávat. Cena je nižší, než se čekalo

Intel začal prodávat očekávaný procesor Intel Core i9-9900KS. Ten je prvním procesorem, který na všech svých osmi jádrech dokáže pracovat s frekvencí 5 GHz. Cena se původně odhadovala na sedmnáct tisíc, v českých obchodech se ale nakonec objevil za 15 490 Kč.

Procesor je prakticky identický s modelem i9-9900K, který se prodává už velmi dlouho. Ovšem vůči němu nabídne základní takt pro všechna jádra 4,0 GHz s tím, že všechna zvládnout boost na 5,0 GHz. Dosavadní model  i9-9900K pracoval v základu na 3,6 GHz a 5 GHz nabídl jen na jednom jádře. Je tedy zjevné, že pro novinku Intel vybírá ty nejkvalitnější kusy křemíku, které provoz ve větší zátěži bez problémů zvládnou. 

Procesor dále nabídne 16 MB Intel Smart Cache, až 40 PCIe linek a jeho TDP je 127 W. Ovšem nutno připomenout že tento údaj se vztahuje na základní takt procesoru. Pokud bude mít procesor v maximálním vytížení na všech jádrech frekvenci 5,0 GHz, spotřeba bude vyšší. Proto je velmi důležité k tomuto procesoru zvolit adekvátní výkonné chlazení.

Procesor je nyní v obchodech skladem, ale v prodeji zůstane jenom pár měsíců. Intel totiž předem ohlásil, že procesor bude dodávat jen do konce roku. Pokud by vás zajímal výkon tohoto procesoru, redakce Tom's Hardware již stačila jeden kus otestovat.

Zdroj: Guru3D

Diskuze (45) Další článek: Tohle chceme opět i u nás: Nové notebooky Samsungu mají displeje QLED, moderní čipy a vypadají skvěle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,