5G | Čipy | Qualcomm

5G bude za rok všude. Qualcomm prozradil, že svůj modem dodá více než 30 výrobcům telefonů a počítačů

Příští rok bude jednoznačně patři novému fenoménu v mobilním připojení – technologii 5G. I když se o ní velmi dlouho mluvilo a na trhu už je pár kusů zařízení s 5G modemy, rok 2020 bude tím skutečně masivním nástupem.

Společnost Qualcomm, která kromě jiného vyrábí právě i 5G modemy, totiž oznámila, že pro využití jejího nového 5G modemu Snapdragon X55 už uzavřela spolupráci s 34 OEM partnery. Jedná se přitom jak o výrobce mobilních telefonů nebo tabletů, tak i dalších typů zařízení, kde hraje rychlý mobilní internet důležitou roli – hybridní zařízení, notebooky a podobně.

Modem je pochopitelně zpětně kompatibilní s LTE (až 2,5 Gb/s), přičemž s 5G signálem je schopen teoreticky dosahovat rychlostí až 7 Gb/s při stahování a 3 Gb/s při nahrávání.

Velkou výhodou je, že Qualcomm s výrobci zařízení spolupracuje i v oblasti nasazení Wi-Fi 6, což je nový rychlý standard, který by se tak mohl mnohem rychleji rozšířit.

V roce 2020 se navíc očekává, že 5G modem od Qualcommu dostane i iPhone, což spolu s obrovským množstvím výrobců telefonů s Androidem slibuje opravdu velký nástup. Nyní ale zůstává otázkou, jak rychle se přizpůsobí třeba naši operátoři a jaké budou příští rok reálné pokrytí a využitelnost 5G signálu.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (34) Další článek: Blogger žije! Aplikace získala nový vzhled, ale funkčně se nic nemění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,