Pojďme programovat elektroniku | Bastlení

50 věcí, které potřebuje každý bastlíř. Čipy, desky, páječky, šuplery a bužírky

  • Co potřebuje každý bastlíř do své nové dílničky?
  • Stavebnice Arduino a pytlík rezistorů je pouze základ
  • Vybrali jsme 50 věcí, které by tam neměly chybět

Na Živě.cz bastlíme už devět let a seriál Pojďme programovat elektroniku společně s jeho tištěnou podobou pro časopis Computer dnes nabízí několik set článků. Pokoušíme se v nich oživovat nejrůznější čipy a exotické senzory, stavíme robotické tanky s umělou inteligencí, budujeme domácí meteostanice, hrajeme si na hraně předpisů ČTÚ s rádiovými vysílači a děláme další digitální lumpárny, jejichž cíl je nakonec jediný:

 

Snažíme se pochopit, jak skutečně fungují počítače a jak si je můžete poskládat a naprogramovat i doma v obýváku

 

Každý opravdový kutil má v pokoji či dílně několik velkých krabic plných cetek z e-shopů s prototypovací elektronikou. Ukážeme vám, co by v těch skříních a policích na zdi rozhodně nemělo chybět – bez čeho se neobejde žádný maker, který to myslí alespoň trošku vážně.

Knížky od Martina Malého

Než se kutil vrhne ke kalafuně, měl by znát alespoň teoretické základy. Kluci a holky s průmyslovkou a ČVUT mají samozřejmě náskok, absolventi klasické filologie by ale měli začít u knížek Martina Malého Hradla, volty, jednočipy, Porty, bajty, osmibityData, čipy procesory a Micro:bit krok za krokem, ve kterých se prakticky a srozumitelně dozvíte, jak vlastně funguje základní elektrotechnika i pokročilé procesory.

0d37d97b-3f1d-4bad-bd7e-94d508ef6e27
Bastlířská bible od Martina Malého

Tyto knihy by neměly chybět v knihovničce žádného kutila, no a pro ty, kteří papírem leda tak podpalují krb, jsou publikace k dispozici i v elektronické formě.

Určitě také sledujte tuzemskou kutilskou komunitu na X. Nejlépe uděláte, když začnete třeba u @chiptronCZ, který novinky z bastlscény pokrývá i na svém webu a je to takový komunitní hromosvod, pod jeho tweety se totiž často potkají i všichni ostatní (všeho)schopní kutilové od Aše po Jablunkov.

Pokud chcete v předstihu sledovat, na čem zrovna dělá náš Kuba (a ne vždy to probublá až na Živě.cz a do Computeru, protože Kuba polovinu věcí zkratuje a spálí), najdete ho na X pod přezdívkou @pesvklobouku.

Diskuze (15) Další článek: SpaceX v Kennedyho vesmírném středisku testuje evakuační skluzavky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,