Software | Prohlížeče | Firefox

5 specialit, které budou v příštím Firefoxu. Ale musí vás nejprve nadchnout

  • Vyzkoušejte si speciality, na kterých pracuje Mozilla
  • Vývojáři se podle vás rozhodnou, jestli to má smysl
  • Nově přibyl skvělý experiment Snooze Tabs

Mozilla loni na jaře představila svůj Firefox Test Pilot a tak trochu vyškolila všechny softwarové tvůrce, jak by mohlo (a mělo) vypadat veřejné testování všemožných novinek.

Test Pilot je totiž speciální web a doplněk pro Firefox, který umožní vyzkoušet si nejrůznější čerstvé experimenty. Programátoři z Mozilly se pak díky sběru telemetrických dat dozvědí, jak a jestli vůbec betatesteři novinku používají, přičemž se na konci pokaždé pochlubí zprávou plnou grafů, jak celý experiment dopadl.

Image 004.png Image 005.png
Firefox Text Pilot jsou experimentální novinky, které se mohou dostat do prohlížeče od Mozilly. Rozhodnou o tom sami uživatelé jejich používáním.

Pokud splnil očekávání, může se později dostat do produkční verze prohlížeče, no a pokud analytici naopak zjistí, že to byl průšvih, o který nikdo nejevil zájem, tiše na něj zapomenou. Z toho plynou dvě věci: do produkční verze Firefoxu by se neměly dostat neověřené funkce a každý takový experiment je zároveň časově omezený a dříve či později skončí.

Page Shot

Každý takový experiment by samozřejmě neměl valný smysl, pokud by si jej nevyzkoušelo dostatečné množství dobrovolníků. Jejich počet zároveň určuje popularitu jednotlivých novinek. Největšímu zájmu se aktuálně těší Page Shot, který zkouší půl milionu surfařů.

Image 006.pngImage 007.pngImage 008.png
Image 009.pngImage 011.pngImage 012.png
Vytvoření snímku z ručního výřezu, podle prvku na stránce (vložená fotografie) a nakonec celé stránky, i kdyby to byla dlouhá nudle

Už podle svého názvu to jsou nůžky na pořizování snímků stránky, které můžete ukládat do běžného souboru obrázku, nebo přímo sdílet přes web pageshot.net, kde každý takový screenshot pár dnů vydrží. Vzhledem k tomu, že se zde společně s obrázkem uloží i textová metainformace o stránce, na které byl pořízen, můžete mezi nimi snadno vyhledávat.

Doplněk podporuje jak vytvoření viditelné části stránky, tak sebedelší nudle, nechybí ale i ony nůžky pro libovolný výběr a také prvek. Když najedete třeba nad obrázek, odstavec textu, nadpis a tak dále, zvýrazní se a označí pro výřez jen jeho rozměr.

Diskuze (39) Další článek: Podívejte se, jak rostlina dokáže pobláznit kočku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,