5 Clicks: Pět kliknutí od snímání obrazovky

Jestliže ke své práci, zábavě či pomoci kamarádovi potřebujete zachytit obrazovku počítače, její určitou část nebo okno programu, může se vám hodit miniaturní 5 Clicks.

5 Clicks je minimalistická aplikace určená k tvorbě tzv. screenshotů. Název upozorňuje na jednoduchost a zejména rychlost, protože pouze pětkrát musí uživatel kliknout, aby se od startu programu dostal až k hotovému screenshotu. Nutno dodat, že program do značné míry žije svojí slavnou a dlouhou historií, protože pět kliknutí a miniaturnost aplikace v dnešní době nikoho neoslní.

Ovládací čtverec

Po startu programu se vám na monitoru zjeví dva nové objekty. Jedním je ovládací pole v podobě čtverce se žlutočernými šipkami po stranách a křížkem uvnitř, druhým pak malá ikonka podobného vzhledu v systémové liště u hodin. Ikonka slouží k vyvolání ovládacího čtverečku, zavření celé aplikace a zobrazení nápovědy, zatímco samotný „velký čtverec“ potřebujete právě k focení obrazovky.

sshot-1.png 
Čtverec je podstatou všeho.

Šipky ukazující doleva, doprava, nahoru a dolu slouží k posunu čtverce do pozice, odkud hodláte zachycovat dění na monitoru. Během pohybu jsou zobrazovány rysky, které slouží jako pravítko, jímž si ohraničíte budoucí obrázek. Kliknutím na diagonálně směřující šipky si vytvoříte obdélník, jehož rozměry a umístění můžete přizpůsobovat v závislosti na chtěném cíli snímání. Puštěním tlačítka myši pak dojde k vyfocení ohraničeného pole.

sshot-2.png 
Cíl zaměřit, připravit a ...

Ulož, tiskni, kopíruj

Po zachycení obrazovky se výsledný obrázek zobrazí v nově vyskočivším okně. Odtud lze cíl vytisknout, nebo nakopírovat do schránky. Z té můžete samozřejmě fotku vložit do textových procesorů, programů pro práci s grafikou apod. Další, mnohem využívanější možností, je samozřejmě uložení obrázku. To se dá udělat celkem do tří formátů – BMP, PNG a JPG. Kdo by chtěl jakkoli dále upravovat nastavení výstupního formátu, hledal by v aplikaci příslušné funkce marně.

sshot-3.png sshot-4.png
Sejmutý snímek můžete tisknout, zkopírovat do schránky a nebo uložit do .bmp, .png a .jpg.

Tímto končí výčet všech funkcí programu, pomineme-li možnost změnit podobu ovládacího čtverce. Tvůrci se pyšní nabídkou několika různě barevných skinů. Jestli očekáváte, že takto malou a funkčně omezenou utilitku je možné užívat zdarma, mýlíte se. 5 Clicks je placeným produktem, jehož cena sice není kdovíjak vysoká (10 dolarů v základní verzi), nicméně v konkurenci freewarových a opensourcových funkčně vyspělejších programů rozhodně nemá mnoho šancí na masovější rozšíření.

sshot-5.png 
I takto může vypadat váš čtverec.

stáhnout program 5 Clicks 4.6.353 Licence: shareware, 684 kB
Autor: Interapple, Inc
Web programu: www.screen-capture.net


fsc.jpg

Diskuze (8) Další článek: Stáhněte si novou verzi FTP klienta FileZilla, přestane padat

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,