4 způsoby jak si vytvořit vlastní Spotify či Netflix

Vlastní multimediální cloud s webovým přehrávačem a mobilními aplikacemi si zvládne vytvořit každý mírně pokročilý uživatel počítače. A řešení existuje i pro ty nezkušené.

Plex

Pokud z NASu chcete přehrávat podobným způsobem i video, hudbu či prohlížet fotky, můžete zvolit pokročilejší řešení Plex. To je nabízeno v bezplatné variantě nebo s prémiovými funkcemi, které si můžete předplácet nebo zvolit doživotní licenci za 150 euro.

Rozdílné jsou také podporované platformy. Zatímco Ampache je určen jen pro platformu x86 s webovým serverem, Plex je připraven pro mnoho NASů jako aplikace s jednoduchou instalací. Podporované jsou nejčastější značky - Synology, Netgear, Qnap, Drobo, Asustor, Seagate či postavené stroje na platformě unRAID. Plex tedy bude fungovat i na úložištích, které pohání procesory ARM. Zároveň jsou nabízeny i instalační balíky pro počítače s Windows, OS X, FreeBSD, Ubuntu, Fedorou a CentOS).

plex.jpgplex1.png
Webový přehávač a dodávaná aplikace pro iOS, která je k dispozici platícím uživatelům

Bezplatné funkce jsou podobné těm, které zvládne Ampache s tím rozdílem, že lze přehrávat i video a prohlížet fotky – přímo ve webovém prohlížeči nebo v aplikacích pro chytré televize či některé HD přehrávače. Pro přístup k pokročilejším funkcím a také aplikacím pro smartphony a tablety je třeba za Plex zaplatit.

Získáte tím například možnost stahovat si obsah do mobilních aplikací pro offline použití, nechat si některá multimédia zálohovat do cloudu (Dropbox, Google Drive) pro případ, že bude vlastní server nedostupný, v mobilních aplikacích je možno uploadovat fotografie přímo na server, a také se zpřístupní možnost synchronizovat rozkoukaný obsah mezi zařízeními. Pokud tedy nedokoukáte film na televizi, na tabletu se v aplikaci spustí od stejného okamžiku. Problém v přehrávači (webovém i mobilním) nemá Plex ani s externími titulky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,