4 věci, se kterými by měl dobrý antivirus umět zatočit

(inzerce) Málokdo už dnes sice brouzdá po internetu bez antivirových programů, ale to, že máte některý z produktů nainstalovaný, ještě neznamená, že se vás viry netýkají.

Zmizelá data, paralyzovaný software, únik citlivých dat… Málokdo už dnes sice brouzdá po internetu bez antivirových programů, ale to, že máte některý z produktů nainstalovaný, ještě neznamená, že se vás viry netýkají. Před čím byste měli chránit váš počítač při pohybu v síti?

Malware

Zjednodušeně řečeno - operační systémy (a především masivně rozšířený Windows) mají v sobě relativně vysoké množství děr. Ty pak může vyplnit nebezpečný software v podobě virů nebo jiného malware. Maže data z pevného disku, paralyzuje operační systém nebo až zničí hardwarové komponenty. To vše dokáže ten či onen malware „zařídit“.

Jak jej můžete „chytit“? Během stahování z neprověřených a podezřelých internetových serverů nebo i příloh v emailu. Malware ovlivňuje nejen rychlost a funkčnost počítače, ale například i pocitovou rychlost internetu.

Spyware

Shromažďuje o vás citlivá data (například emailové adresy, kontaktní údaje, přístupová hesla, čísla platebních karet, seznam navštívených stránek apod.), někdy i dotyky na klávesnici, a předává je dál. V lepším případě data přispějí k cílení reklamy, v tom horším se vaše hesla a citlivé údaje dostanou do rukou lidem, kteří je mohou zneužít a pěkně vám znepříjemnit žití na internetu.

Spam

Mail.jpgTéměř 69 % emailů odeslaných v roce 2012 po celém světě se dá označit čtyřmi písmeny – spam. Roboti prochází internetové stránky a vyhledávají emailové adresy, na které pak posílají nevyžádanou poštu. Spam však už dávno nestraší jen emailové schránky, ale šíří se i přes instant messaging – chaty na sociálních sítích, ICQ a podobně. Existuje samozřejmě i malware, který spam rozesílá vašim jménem (z vašeho účtu), aniž byste o tom měli ponětí.

Mně nic nehrozí…

Microsoft ke konci roku 2012 vydal komplexní statistiku, která mapuje, jak se škodlivý obsah internetu dotýká amerických domácností. Čtyřiadvacet milionů z nich se ocitlo pod náporem spamu, osm milionů se muselo vypořádat se spywarem. Škody, které mělo na svědomí nedostatečné zabezpečení připojení k internetu, pak dosáhly hodnoty čtyři a půl miliardy dolarů.

Další článek: Sledujte druhou důležitou přednášku z konference Build

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,